Dan zdravih gradova obeležavaju zajedniči tri najmnogoljudnija grada u zemlji

|   Život
Dan zdravih gradova 2023. godine obeležavaju zajedniči tri najmnogoljudnija grada u zemlji: Beograd, Novi Sad i Niš.
Foto: Institut za javno zdravlje Niš - promo

 

Podstakuti višegodišnjim iskustvom izvrsne partnerske saradnje, Dan zdravih gradova 2023. godine, obeležavaju zajedniči tri najmnogoljudnija grada u zemlji: Beograd, Novi Sad i Niš. Sublimirana nastojanja Instituta za javno zdravlje Niš, Instituta za javno zdravlje Vojvodine i Gradskog zavoda za javno zdravlje Beograd na polju kreiranja gradova kao podsticajnih mesta za čuvanje i unapređenje zdravlja stanovnika, postaju posebno vidljiva navedenim partnerstvom u obeležavanju Dana zdravih gradova, poručuju iz Instituta za javno zdravlje Niš.

“Povod za ovogodišnju temu Dana zdravih gradova pronašli smo u naučim i stručnim potvrdama za benefite koje na sve aspekte ljudskog zdravlja imaju muzika, ples i folklor, kako u domenu preventivnog delovanja tako i u domenu podrške, lečenja i smanjenja šteta”.

Iz Instituta napominju da su muzika i ples najstariji kreativni izrazi koji su nastajali angažovanjem najfinijih stvaralačkih kapaciteta ljudi. Razne kulture koriste muziku, pokret i ples kao predloške uspostavljanja sklada između fizičkog, mentalnog, emotivnog zdravlja i socijalnog zdravlja.

Poznati su i naučno potvrđeni pozitivni efekti plesa na fizičko zdravlje ljudi: smanjenje rizika obolevanja od kardiovaskulrnih bolesti, povećanje kapaciteta pluća, prevencija osteoporoze i artritisa, regulaciju masti u organizmu,  snižavanje nivoa holesterola, ubrzavanje metabolizma i regulisanje telesne težine.

“Istovremeno bavljenje muzikom, plesom i folklorom utiče na bolje raspoloženje, pomaže u kontroli stresa, preventivno deluje na razvoj depresije i istovremeno pomaže u terapijskom tretmanu depresije i anksioznosti. Zbog potrebe za pamćenjem nota u izvođenju muzike,  za pamćenjem plesnih koraka, muzika, ples i folklor podsticajno deluju na kogniciju i prevenciju demencije. Bavljenje muzikom i plesom stimuliše ispoljavanje kreativnosti čime podiže nivo samopouzdanja svakog pojedinca. Muzika i ples nas uče dobroj komunikaciji, zajedništvu i brige za druge. Ples i folklor kao grupne aktivnosti doprinose razvoju socijalnih veština koristeći alate komunikacijskih veština te kao rezultat imamo pojedince i grupe koji izražavaju jasan osećaj ukupnog zadovoljstva, pripadnosti i empatije”, poručuju iz Instituta.

Institut za javno zdravlje Niš, Institut za javno zdravlje Vojvodine i Gradski zavod za javno zdravlje Beograd pozivaju građane da 20. maja 2023. godine zajednički obeleže Dan zdravih gradova pod sloganom ''Muzika i ples – čuvari zdravlja i iscelitelji''

Komentari (0)

Ne postoji komentar!

Napišite komentar