Đerlek očekuje pozitivnu odluku o korišćenju vakcina kod dece od 12 do 15 godina

|   Info
Državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Mirsad Đerlek izjavio je danas za RTS da očekuje do kraja dana pozitivnu odluku komisije Agencije za lekove i medicinska sredstva Srbije o tome da li će se vakcina protiv koronavirusa koristiti kod dece od 12 do 15 godina.
Foto: printscreen TV Prva

 

Izvor: FoNet, RTS

Đerlek navodi da će se verovatno vakcina prvo preporučiti deci koja boluju od hroničnih bolesti. Istakao je da su i američka agencija FDA, kao i evropska agencija EMA već dale saglasnost za upotrebu "Fajzerove" vakcine kod dece tog uzrasta.

Posle toga očekujemo Nacionalno telo za imunizaciju Srbije (NITAG) gde takođe imamo vrsne stručnjake. Ja ću biti sentimentalan, ja najviše verujem našim ljudima i kada naši ljudi kažu da je to bezbedno, dodaje Đerlek.

On je naglasio da je u ovom trenutku najvažnije da je ova vakcina pouzdana i bezbedna s obzirom da se radi o deci od 12 do 15 godina.

Očekujemo od pedijatara da će imati značajnu ulogu u preporuci, a s obzirom da se radi o maloletnoj deci naravno da su roditelji ti koji će odlučivati o svojoj deci, dodao je Đerlek.

Kada je reč o broju vakcinisanih u Srbiji, Đerlek naglašava da je realno očekivati da se ostvari cilj koji je planiran, a to je 50 odsto vakcinisanih do kraja juna.

Mi sa presekom od sinoć u 22 sata imamo 2.643.000 prvih doza, što je 48 odsto, drugih doza 2.268.000, nekih 37 odsto. Ako nastavimo ovakvim tempom mislim da ćemo ostvariti cilj i da ćemo imati mirnije leto, rekao je Đerlek.

Ukazao je da je naredni cilj da do jeseni bude 60-70 odsto vakcinisanih kako bismo imali i što mirniju jesen.