Do kraja decenije trećina prodaje novih automobila biće električna vozila

|   Infotehno
Do kraja decenije, trećina ukupne prodaje novih automobila na svetu biće električna vozila, pokazuje poslednje istraživanje konsultantske kompanije Diloit (Deloitte) „Električna vozila – postavljanje smera za 2030. godinu”.

 

Izvor: FoNet

Na taj način bi broj prodatih električnih vozila u jednoj godini dostigao 31,1 milion u svetu, deset miliona više nego što je ranije predviđeno.

Kako se ističe, uprkos poremećajima koje je izazvala pandemija korona virusa, očekuje se da će ukupna prodaja električnih vozila u 2020. godini dostići 2,5 miliona širom sveta.

Na osnovu složene godišnje stope rasta od 29 odsto, istraživanje procenjuje da će prodaja električnih vozila dostići 11,2 miliona u 2025. godini I 31,1 milion do 2030.  godine kada bi električna vozila predstavljala oko 81 odsto svih prodatih novih vozila.

Kako se ističe, visoke cene električnih vozila još uvek ograničavaju neke kupce, ali kako se njihov trošak sve više izjednačava sa benzinskim I dizel ekvivalentima, broj potencijalnih kupaca električnih vozila trebalo bi da se poveća.

Prevazilaženje zabrinutosti potrošača oko dometa vožnje I nedostatka infrastrukture za punjenje biće važni faktori da sve više vozača razmišlja o pogodnostima prelaska na električna vozila.

Dodatni faktori koji bi mogli dovesti do rasta kupovine električnih vozila uključuju i povoljno regulatorno okruženje, bila da je reč o finansijskim podsticajima ili ciljevima smanjenja emisije izduvnih gasova, kao i raspon modela električnih vozila dostupnih na tržištu, navodi se u istraživanju.

 

Komentari (0)

Ne postoji komentar!

Napišite komentar