Društveno koristan rad – šansa za decu, a ne kazna

|   Info
Novi Pravilnik o društveno-korisnom, odnosno humanitarnom radu na snazi je tek tri dana, ali neke škole su slična pravila, odnosno stroge zabrane za određena ponašanja uvela pre nekoliko godina. Jedna od njih je Medicinska škola u Beogradu, gde neprikladno oblačenje, tetovaže, dugi nokti, nisu dobrodošli već tri godine.

 

Izvor: RTS


Direktorka škole Nada Trifunović kaže za RTS da je Novi Pravilnik o vaspitno-disciplinskoj odgovornosti novi doprinos Ministarstva da se obrazovnim ustanovama vrati vaspitni uticaj.

"Generalno ovaj pravilnik ima za cilj pošto se do sada dosadašnjim pravilnikom o vaspitno-disciplinskoj odgovornosti učenika gde ste imali – smanjenje ocena do drastičnih prekršaja izbacivanja iz škole nije nešto preterano urodilo plodom i ovo je sada jedan pokušaj da se svest mladih ljudi uz pomoć nastavnika, škole i naglasila bih pomoći roditelja – jer mislim da ovo neće uspeti bez njihove pomoći, negde fokusira da oni u svojim mogućnostima u svom uzrastu preuzmu odgovornost za sebe i druge", objašnjava Trifunovićeva.

Navodi da ovaj Pravilnik vidi kao šansu a ne kao kaznu.

"Deca čišćenje lišća ne vide kao kaznu ali imate značajnih delova drugih uključivanja gde će oni trebati da se uključuju u timove, da rade razne referate, izlažu i preuzmu odgovornost za svoje postupke i da drugima ukazuju na to zašto i kako to ne treba. Taj deo je značajniji od čišćenja učionica", ističe direktorka.

Navodi da je sada malo pojačan i složeniji proces koji uključuje sve u pedagoški rad.

"Imate razrednog starešinu koji je najviše odgovoran jer ih on najviše poznaje i posmatra, uključeni su i svi nastavnici, psiholog, pedagog, i naravno direktor", kaže Trifunovićeva.

Dodaje da se o efiktima mera obaveštava Ministarstvo.

"Ima tačno nivo kada se i ko izveštava. Ako je ukor odeljenskog starešine obaveštava se odeljensko veće ako je ukor dao direktor izveštava se direktor. Ovo je sada malo pojačan i složeniji proces koji uključuje sve u pedagoški rad", zaključila je direktorka.

 

 

Komentari (0)

Ne postoji komentar!

Napišite komentar