Evropska komisija protiv IT giganata

|   Infotehno
Evropska komisija pokrenula je procese protiv nekih od najvećih imena iz IT industrije, preispitujući njihov odnos prema konkurenciji, poreskim aranžmanima i zaštiti podataka, a u nekim slučajevima je izrekla rekordne kazne.
Foto: Pixabay

 

Izvor: FoNet, Rojters

Rojters navodi nekoliko najvećih antimonopolskih i regulatornih postupaka koje EU vodi protiv tehnoloških giganta.

Evropska komisija optužila je Amazon da narušava pravila ravnopravne utakmice na tržištu internet maloprodaje i otvorila je istragu o sumnjama da taj internet gigant koristi podatke nezavisnih trgovaca koje plasira na svojoj platformi kako bi im uspešnije konkurisao.

U odvojenoj istrazi, komisija će proveriti da li Amazon obezbeđuje povlašćeni tretman svojim maloprodajnim ponudama i onima koji koriste njegove usluge logistike i isporuke.

Od 2010. godine i prve istrage, Gugl zauzima zauzima posebno istaknuto mesto među regulatorima, koji temeljito proveravaju prigovore da Alfabeto Gugl krši propise o ravnopravnoj tržišnoj utakmici.

Popularnom pretraživaču u tri odvojena slučaja u poslednje tri godine prete kazne u ukupnom iznosu većem od 8,2 milijarde evra, iako Gugl nastoji da ih ospori, prenosi Index.

Evropska komisija odredila je 2017. godine Guglu kaznu od 2,4 milijarda evra zbog favorizovanja svoje usluge za upoređivanje cena, na štetu manjih evropskih konkurenata.

Guglu je 2018. izrečena rekordna kazna od 4,34 milijarda evra zato što je koristio svoj operativni sistem za mobilne uređaje Android da bi blokirao konkurente.

Prošle godine evropski regulatori odredili su Guglu kaznu od 1,49 milijardi evra zbog zloupotrebe dominantne uloge u internet oglašavanju.

Epl je pod istragom zbog usluge Ap stor i sistema mobilnog plaćanja Epl pej. Istraga je pokrenuta nakon prošlogodišnje tužbe švedskog servisa za striming muzike Spotifaj, koji tvrdi da Epl nepravedno ograničava konkurenciju svojim  muzičkim striming servisom Epl mjuzik.

Evropska komisija objavila je u decembru prošle godine da istražuje na koji način Fejsbuk prikuplja i unovčava podatke, otvorivši time novi front nakon istrage o njegovoj internet trgovini Marketplejs.

Američki proizvođač čipova Broadkom pristao je u oktobru da raskine ekskluzivne ugovore sa proizvođačima televizora i internet modema, nagodivši se s Komisijom, čime je završena 12 meseci duga istraga i zaključeno je da nisu utvrđene nikakve povrede propisa.