Germansko koplje iz Prokuplja u Galeriji Sinagoga

|   Život
Otvaranje izložbe je zakazano za 21. maj u 13 sati i Galeriji Sinagoga (ul. Davidova br 2).
Foto: televizija Kopernikus

 

Autor izložbe je Sanja Crnobrnja.

Germansko koplje iz Prokuplja je jednistven nalaz u svetskoj arheologiji i predstvlja trag o najezdi Ostrogota na jug Srbije i boravak Teodoriha Velikog u Nišu oko 480. godine, poručuju iz niškog Narodnog muzeja.

Koplje je pronađeno u toku arheoloških istraživanja Spomeničke celine Hisar, te će na izožbi biti predstavljeni svi značajni arheološki nalazi sa višedecenijskih istraživanja kompleksa koji sačinjavaju crkva Sv. Prokopija (10 v.), Jug Bogdanova crkva (14. vek) i utvrđenje Hisar (od kasnobronzanog do srednjovekovnog perioda).

Posetioci će na izložbi moći da se upoznaju sa svim analizama i procesom konzervacije koplja koje je izvršila konzervatorka Vesna Rogić, zatim sa 2D rekonstrukcijom najstarije Prokupčanke urađene na osnovu lobanje pronađene u crkvi Sv. Prokopija antropološkinje Dragice Gojković, kao i celokupnim saznanjima o životu tvrđave Hisar, čijim istraživanjima rukovode dr Dejan Bulić i autorka izložbe Sanja Crnobrnja, najavili su organizatori.

Radno vreme Galerije Sinagoga je od utorka do petka od 10 do 17 sati, vikendom od 10 do 15 sati. Ponedeljkom je zatvorena za posetioce. Izložba će biti otvorena do 5. juna 2024.godine.

Narodni muzej Niš - promo

Komentari (0)

Ne postoji komentar!

Napišite komentar