Glasanje o referendumu o promeni imena u Sobranju

|   Info
Poslanici makedonskog Sobranja glasaće danas o vladinom predlogu za utvrđivanje detalja referenduma o sporazumu sa susednom Grčkom o promeni imena zemlje u Severna Makedonija.

Izvor: Tanjug

AP navodi da se očekuje da će predlog biti usvojen pošto koalicija na čijem je čelu makedonski premijer Zoran Zaev drži 67 od ukupno 120 poslaničkih mesta, a za usvajanje predloga potrebna je prosta većina.

Zaev kaže da očekuje podršku poslanika vladajuće većine u Sobranju za pokretanje inicijative za referendum o imenu zemlje i ponovio da bi referendum trebalo da bude održan 30. septembra.

"Ono što je meni poznato jeste da je (refendumska) procedura započeta u Sobranju", poručio je Zaev.

Zaev je pozvao opoziciju da se uključi u proces i pozove građane da izađu na referendum.

"Znam da je (refendumsko) pitanje ono koje smo i objavili – 'Da li ste za članstvo u EU i NATO kroz podršku dogovoru između Republike Makedonije i Republike Grčke' i znam da će referendum da bude konsultativan", naveo je Zaev i dodao da se radi o "istorijskoj odluci koja definiše budućnost države".

MIA prenosi da su poslanici vladajuće većine ranije danas najavili da će predsedavajućem Sobranja Talatu Džaferiju dostaviti inicijativu za raspisivanje referenduma, pošto su sabrani potpisi poslaničkih grupa Socijaldemokratskog saveza Makedonije na čijem je čelu Zaev, kao partija Albanaca – Demokratske unije za integraciju (DUI) i stranke BESA.

Navodi se da se čeka da se završi koordinacioni sastanak poslaničke grupe glavne opozicione stranke VMRO-DPMNE, kojima je takođe ponuđena inicijativa na potpisivanje.

U međuvremenu su članovi Državne izborne komisije (DIK), koja treba da organizuje referendum dali svečane izjeve pred Džaferijem u Sobranju.

Komentari (0)

Ne postoji komentar!

Napišite komentar