Gugl Pej (Google Pay) usluga u Srbiji

|   Infotehno
Korisnici Masterkard platnih kartica u Srbiji od danas mogu da koriste Gugl Pej (Google Pay) uslugu, saopštila je kompanija Masterkard, koja je tu uslugu na domaćem tržištu omogućila zajedno sa partnerima iz bankarskog sektora.
Foto: Pixabay

 

Izvor: FoNet

Pomoću usluge Gugl Pej, građani koji koriste odgovarajuće Android uređaje sa Lollipop 5.0 ili novijim operativnim sistemima mogu da koriste svoje mobilne telefone kako bi u fizičkom okruženju obavljali sigurna, brza i praktična beskontaktna plaćanja, istakli su iz Masterkarda.

Korisnici će moći da čuvaju svoje debitne ili kreditne Masterkard kartice za plaćanja putem Gugl Pej usluge u okviru Gugl Novčanik (Google Wallet) aplikacije, koja je od danas dostupna u Srbiji.

"Sve što je građanima koji žele da koriste Gugl Pej u Srbiji potrebno jeste Masterkard kartica izdata od strane neke od banaka koje su u ovom trenutku omogućile ovu uslugu, a to su OTP Banka, ProKredit Banka i Banka Poštanska štedionica", naglasili su iz Masterkarda.

Kako bi koristili uslugu Gugl Pej, korisnici Android uređaja treba da otvore aplikaciju Gugl Novčanik, odaberu opciju Add to Wallet i zatim dodaju Masterkard karticu tako što će ili slikati karticu ili ručno uneti podatke sa kartice, a moguće je da će biti potrebna i verifikacija kartice upisivanjem koda koji stiže u SMS poruci.

Nakon što dodaju karticu, korisnici mogu da koriste svoje telefone za plaćanje na bilo kojoj lokaciji gde su omogućena beskontaktna plaćanja, kao što su prodavnice ili javni prevoz, ili čak kod nekih jasno obeleženih trgovaca na odabranim pijacama u Beogradu, ukazali su iz Masterkarda.

Banka Inteza je u saradnji sa kompanijom Gugl, a uz podršku kompanije Visa, uvela u ponudu Gugl pej uslugu i svojim klijentima omogućila jednostavniji način beskontaktnog plaćanja.

Kada je reč o bezbednosti, iz Masterkarda su skrenuli pažnju da, kada se prilikom transakcije koristi mobilni uređaj, sa trgovcem se deli token, a ne pravi broj kartice.

Osim toga, iz ugla korisnika i trgovaca nema razlike u tome da li se kupovina obavlja fizičkom ili Masterkard karticom digitalizovanom u Gugl Pej servisu, jer su nivo sigurnosti transakcija i benefita koje one pružaju identični, poručili su iz Masterkarda.