Hapšenja zbog pronevere novca

|   Info
Pet osoba uhapšeno je danas zbog sumnje da su od 1. decembra 2020. do 31. jula 2023. godine posredstvom fantomskih firmi izvlačili novac u iznosu od oko dve milijarde dinara iz privrednog društva "Aman", koji su dalje plasirali u inostranstvo, nelegalnu gradnju i kupovinu nepokretnosti, saopštilo je Više javno tužilaštvo (VJT).
Foto: Pixabay.com

 

Izvor: FoNet

Prema navodima VJT, namera im je bila da time prikriju nezakonito poreklo imovine. VJT je preuzelo na dalje postupanje predmet protiv pet okrivljenih koji se vodio pred Trećim osnovnim javnim tužilaštvom zbog krivičnog dela "građenje bez građevinske dozvole", nakon što se došlo do saznanja da se, pored elemenata tog krivičnog dela, u radnjama osumnjičenih stiču i elementi krivičnog dela "pranje novca", koje je u nadležnosti VJT.

Preuzet je i predmet iz Drugog osnovnog javnog tužilaštva u Beogradu koje je sprovodilo provere u vezi sa poreskim krivičnim delom. Naredbom o sprovođenju istrage obuhvaćeno je ukupno 11 osumnjičenih, od kojih se pet već nalazi u pritvoru, petoro je danas lišeno slobode, dok će protiv jedne osumnjičene osobe biti podneta krivična prijava u redovnom postupku.

Slobode su danas lišeni stvarni vlasnici fantomskih firmi Miroslav B, Rajka B, Nemanja B, Jovan A. i knjigovođa Miodrag S, dok će protiv Andree A. biti podneta krivična prijava u redovnom postupku. U pritvoru se već nalaze zastupnik Privrednog društva "Aman" Nemanja P, Miroslav B, zakonski zastupnici Privrednog društva "Aman Real Estate" Mile V. i Kxalil S, kao i dvoje fiktivnih investitora u gradnju nelegalnog objekta Slobodan M. i Mladen N. Oni su osumnjičeni da su preko mreže fantomskih firmi podnošenjem lažnih faktura izvlačili novac iz "Amana" koji su potom podizali sa računa fantomskih firmi i deo dalje bez osnova plasirali u inostranstvo - u Kinu.

Drugi deo su, kako se sumnja, ulagali u izgradnju objekta od 40.000 kvadratnih metara u Surčinu, kao i u kupovinu nepokretnosti velike vrednosti na povezana lica, navelo je Tužilaštvo.

 

 

Komentari (0)

Ne postoji komentar!

Napišite komentar