I Epl obustavio zapošljavanje

|   Infotehno
Američka kompanija Epl (Apple) obustavila je planove zapošljavanja i potrošnje, uz argument da je "Silicijumska dolina zabrinuta zbog recesije u narednim mesecima", prenosi portal biznis.rs pozivajući se na agenciju Blumberg.
Foto: Pixabay

 

Izvor: FoNet, biznis.rs, Blumberg

Proizvođač Ajfona (iPhone) nastoji da ograniči rashode i rast radnih mesta u nekim od svojih odeljenja,oponašajući pristup njegovih tehnoloških kolega, uključujući Amazon, Alphabet i Microsoft, koji su svi preduzeli korake da uspore potrošnju i zapošljavanje.

Vest je izazvala pad vrednosti akcija kompanije i povećanu strepnju oko sezone tehnološke zarade, koja ove nedelje kreće u punom zamahu. Kompanijama će možda biti teško da uvere nervozne investitore. IBM je, doduše, zabeležio rast prodaje bolji od očekivanog, samo da bi njegove akcije zabeležile pad u kasnom trgovanju, navodi Blumberg.

Broj zaposlenih u "Eplu" kontinuirano je rastao protekle decenije, a za sada većina najvećih tehnoloških kompanija ne govori o ukidanju poslova, već samo o smanjenju stope zapošljavanja.

Ukupan rast novih radnih mesta u Sjedinjenim Državama nije zastao, u junu je broj novo zaposlenih od 372.000 nadmašio procenu 265.000, a samo u informatičkoj oblasti primljeno je 25.000 radnika.

Među tehnološkim kompanijama koje su se odlučile za ukidanje pojedinih radnih mesta su i "Majkrosoft", koji je u sklopu "reorganizacije" eliminisao neke pozicije za jedan procenat u odnosu na ukupno 180.000 zaposlenih.