I Solomonska Ostrva povukla priznanje Kosova

|   Info
Solomonska Ostrva povukla priznanje nezavisnosti Kosova, objavila je prištinska "Koha".
Foto: Pixabay.com


 

Izvor: Tanjug, RTS

Koha piše da je ta država u Okeaniji pisanim putem obavestila kosovsko ministarstvo spoljnih poslova da povlači priznanje Kosova.

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić potvrdio je večeras Tanjugu tu informaciju.

Televizija KTV navodi da je imala uvid u dve diplomatske note upućene prištinskim vlastima, prenosi portal Koha.

Kancelarija Solomonskih Ostrva u Australiji poslala je kosovskoj ambasadi u toj zemlji 28. novembra notu u kojoj obaveštava da šalje odluku svog ministarstva spoljnih poslova o povlačenju priznanja Kosova.

Druga nota datira iz februara i u njoj se kaže da su diplomatski odnosi Kosova i Solomonskih Ostrva uspostavljeni 2015. godine, a sada se ta odluka povlači a navode se i razlozi za to.

"Ministarstvo spoljnih poslova i trgovine Solomonskih Ostrva obaveštava MSP Kosova da posle pažljivog razmatranja a uzimajući u vidu nastavak pregovora Beograda i Prištine o konačnom statusu Kosova i Rezoluciju 1244 Saveta bezbednosti UN, Vlada Solomonskih Ostrva odlučila je da povuče priznanje Kosova kao nezavisne i suverene države", navodi se u noti.

Solomonska Ostrva su inače bila među zemljama koja nisu glasala za prijem Kosova u Interpol.

Solomonska Ostrva su 11 zemlja koja je povukla priznanje. Do sada su priznanje Kosova povukli i Unija Komora, Grenada, Komonvelt Dominika, Surinam, Liberija, Sao Tome i Principe, Gvineja Bisao, Burundi, Papua Nova Gvineja i Lesoto.

Solomonska Ostrva nalaze se u jugozapadnom Pacifiku i član su Komonvelta. Najbliža susedna ostrva su Nauru, Kiribati, Tuvalu, Fidži i Vanuatu.

Prema podacima iz 2006. godine, Solomonska Ostrva su imala 552.438 stanovnika, a prosečna gustina naseljenosti je bila veoma mala, svega 16 stanovnika po kvadratnom kilometru.

Iako je engleski jezik zvaničan na Solomonskim Ostrvima, svega jedan do dva odsto stanovništva ga govori.

 

Komentari (0)

Ne postoji komentar!

Napišite komentar