Ključna stabilnost regiona

|   Info
Unapređenje dobrosusedske i uzajamno korisne saradnje, predstavlja condicio sine qua non ukupne spoljne politike Srbije, istakao je Dačić.
Foto: FoNet

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić u Berlinu, na ceremoniji obeležavanja 20 godina Registrovanog udruženja berlinskih privrednika -„Berlinski privredni razgovori“, je učestvovao u diskusiji „Zapadni Balkan u Evropi – mogućnosti i izazovi“ i istakao da je za Srbiju od ključnog interesa očuvanje stabilnosti u regionu.

Unapređenje dobrosusedske i uzajamno korisne saradnje, predstavlja condicio sine qua non ukupne spoljne politike Srbije, istakao je Dačić.

Foto: FoNet

Kako je istakao, Srbija čvrsto veruje da je EU najbolji okvir za sve zemlje regiona i da će se u njoj najlakše ostvariti pojedinačni interesi svake zemlje ponaosob.
Procesi evro-integracije, jačanja regionalne saradnje i unutrašnjih reformi u zemljama Zapadnog Balkana su u velikoj meri komplementarni.

Evropska perspektiva Zapadnog Balkana suštinski je uticala na unapređenje regionalne saradnje i doprinela da se mnoga otvorena pitanja rešavaju dijalogom, ocenio je Dačić.

Kriza sa migrantima, nepoznanice koje je doneo „Bregzit“, kao i dileme koje je otvorila diskusija o budućnosti EU predstavljaju izazove bez presedana za Evropsku uniju, ali i za naš region.

Jačanje uzajamnih veza i stavljanje akcenta na ono što nas povezuje, je „dobitna kombinacija“ za svaku zemlju pojedinačno, ali i region kao celinu, ocenio je Dačić.

On je ponovio da je Srbija opredeljena da u odnosima sa susedima i zemljama regiona promoviše ,,pozitivnu agendu“ - orijentisanu ka budućnosti i nastoji da se u odnosima sa svim zemljama regiona težište stavi na razvoj ekonomske i drugih vidova uzajamno-korisne saradnje.

To bi moglo da doprinese stvaranju povoljnije ukupne klime u regionu, a time i da olakša rešavanje nagomilanih nasleđenih pitanja, ocenio je Dačić.

Upravo iz tih razloga, kako je iszakao, Srbija je snažno podržala nemačku inicijativu za pokretanje tzv. Berlinskog procesa i sa velikom posvećenošću učestvovala u svim njegovim aktivnostima.

Za Srbiju „agenda povezivanja“ predstavlja jedan od ključnih stubova „Berlinskog procesa“ u celini, naše međusobne saradnje u regionu, kao i saradnje sa državama članicama EU koje su deo „Berlinskog procesa“, ali i sa Evropskom komisijom.

Dačić je izdvoji nekoliko postignutih rezultata u okviru „Berlinskog procesa.

Kako je naveo, uspostavljena je Regionalna kancelarija za saradnju mladih, sa sedištem u Tirani, zaključen je Sporazum o osnivanju Transportne zajednice u JIE, sa sedištem u Beogradu, koja bi trebalo da počne sa funkcionisanjem do kraja godine i uspostavljen Komorski investicioni forum Zapadnog Balkana (KIF), sa sedištem u Trstu, koji
predstavlja i zastupa interese oko 350.000 kompanija.

Spremnost na saradnju koju Srbija pokazuje u izgradnji regionalne saobraćajne infrastrukture jeste još jedan od načina na koji pokazujemo opredeljenost za mir, stabilnost i prosperitet u regionu. Za nas je, u tom smislu, izgradnja autoputa Niš-Merdare-Priština-Tirana-Drač jedan od ključnih prioriteta, rekao je Dačić.

On je dodao da će u narednom periosu akcenat biti stavljen i na realizaciju drugih infrastrukturnih projekata, poput rekonstrukcije i modernizacije pruge Niš-Dimitrovgrad, Beograd-Budimpešta, Beograd-Niš i Beograd-Bar, kao i na završetak obilaznice oko Beograda, odnosno na radove na Savi i Dunavu kao glavnim plovnim putevima, za čiju realizaciju su neophodna odgovarajuća finansijska sredstva.

Pored toga, u postupku je i izrada regionalne Studije hidroenergetskog potencijala.

Kada je reč o regionalnim projektima ekonomskog karaktera, smatramo da bi pažnju, trebalo posvetiti i sledećim temama: uspostavljanju zajedničkih graničnih kontrola u okviru regiona CEFTA i zajedničkog korišćenja opreme za graničnu kontrolu robe; uspostavljanju onlajn sistema za uvoz-izvoz, gde bi se institucijama u Srbiji i drugim Stranama CEFTA.

Dačić je istakao da je Nemačka jedan od najznačajnijih ekonomskih partnera Srbije, kao i jedan od najvećih investitora u srpsku privredu.

Srbija želi da sa Nemačkom dodatno unapredi i produbi ekonomske veze, jer smo uvereni da upravo u toj oblasti možemo da, u dogledno vreme, postignemo još bolje rezultate, istakao je on i naglasio da u Srbiji posluje preko 400 kompanija sa nemačkim kapitalom, koje zapošljavaju oko 47.000 radnika.

Dačić je govorio i o tome šta je Srbija učinila na putu ka punopravnom članstvu u EU.

On je pozvao nemačke privrednika da posete Srbiju i da se lično uver u njenu spramnost da ponudi izuzetno povoljne uslove poslovanja, ističe se u saopštenju.

Foto: FoNet

Komentari (0)

Ne postoji komentar!

Napišite komentar