Koliko iznosi prosečna potrošačka korpa u Srbiji?

|   Info
Da li se statistika visini prosečne plate u Srbiji kosi sa životnim standardom građana? To je bila tema emisije Srbija online gde je, osim drugih informacija o metodologiji merenja potrošačke korpe, iznet podatak da prosečna potrošačka korpa za tročlano domaćinstvo iznosi sedamdeset hiljada dinara.

Poslednjih nekoliko godina imamo punu cenovnu stabilnost, punu snabdevenost tržišta, tako da je varijacija potrošačke korpe iz meseca u mesec vrlo mala, izjavio je Mladen Radović iz Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija.  Kupovna moć potrošačke korpe se deli sa prosečnom neto zaradom.  ‘’Postoji trend stabilnosti kupovne moći građana. Minimalna korpa iznosi 2880 kalorija što je po nutricionistima i lekarima dovoljno da se čovek hrani’’, smatra Radović. Ljudi se prvo odriču kulture, knjige, pozorišta, pa tek drugih potrepština.

Sa druge strane, stručnjaci smatraju da je veliki broj porodica na ivici siromaštva. Što se tiče metodologije merenja potrošačke korpe to je potpuno ispravno, ali nije primenjivo na Srbiju jer odudara od naših navika, smatra Vladimir Ristanović, profesor ekonomije. Standard građana ne možemo meriti samo preko prosečne plate jer se mora uračunati i inflacija. ‘’Ako posmatramo platu, mi smo na nižem nivou nego u Evorpi, ali sa druge strane možemo očekivati sa rastom privrede i rast plata. Ostaje da se vidi kako ćemo dalje analizirati potrošnju domaćihi ili stranih proizvoda.’’, izjavio je Ristanović.

Komentari (0)

Ne postoji komentar!

Napišite komentar