Koliko šoljica kafe dnevno smemo da popijemo?

|   Život
Da li kafa nepovoljno utiče na zdravlje? O tome se još uvek dosta raspravlja, a brojni su faktori koji komplikuju istraživanja.

Izvor: B92, Dnevno.hr

Mnogima je nezamislivo da bez prve jutarnje kafe započnu jutro, te tako pojedini znaju da kažu da je to njihova "droga". Često kada kažete kafa prvo na šta pomislite je "osećaj budnosti i povećanje energije” na jednoj strani, osećaj opuštenosti na drugoj.

Iako ni sa čim ne treba preterivati, pa tako ni sa ispijanjima kafe, nameće se pitanje može li svakodnevno ispianje umerenih količina kafe da bude štetno? Ili, da li na primer, kafa uzrokuje rak, srčana oboljenja ili neke druge ozbiljne bolesti…

Rani početak

Mnogi od nas bili su izloženi kafi još pre nego što su se rodili. Međutim, današnje trudnice često izbegavaju kafu zbog straha da ona može da izazove abnormalnosti u razvoju ploda. Međutim, stroga ispitivanja na većim grupama nisu potvrdila tu vezu.

U jednom, ipak, velikom istraživanju, čak i one trudnice koje su pile puno crne kafe, nisu imale veći rizik od pojave anomalija kod beba ili toga da se one rode sa manjom telesnom težinom.

Međutim, nakon porodjaja kofein u majčinom mleku može da utiče na ponašanje novorođenčeta. Naravno, tu se ne misli na jednu ili dve šoljice kafe dnevno, već na veće količine, što može da učini da beba teško zaspi ili postane razdražljiva.Čvorići u dojkama

U poslednje vreme više se pažnje posvećuje se samim dojkama, nego mleku u njima, kao cilju “napada” kofeina. Pouzdani dokazi ukazuju da konzumiranje kafe nije u uskoj vezi s pojavom čvorića u dojkama (tzv. fibrocistično oboljenje).

Kafa i rak

Sasvim sigurno ne postoje naučni dokazi da ispijanje kafe dovodi do raka dojke. S druge strane, u poslednjih desetak godina pojavljivali su se tu i tamo članci u medijima koji su povezivali kafu s različitim drugim vrstama raka, npr. mokraćne bešike, gušterače i debelog creva. Međutim, istraživači i drugi naučnici nisu uspeli da nađu jasnu i čvrstu vezu.

Dakle, za sada ne izgleda verovatno da kafa igra neku značajniju ulogu u uzrokovanju bilo kojeg od tih vrsta raka, ali i onog jajnika, bubrega itd.

Srčane bolesti

Neke su studije (a najvažnija je ona obavljena u Norveškoj, gde žive jedni od najvećih konzumenata kafe na svetu), otkrile da one osobe koje piju više od dve do tri šoljice dnevno imaju veći nivo holesterola u krvi. Nema sumnje da šoljica kafe povećava krvni pritisak. Međutim, to povećanje je obično blago i ne postoji jasan dokaz da redovno pijenje kafe uzrokuje visok krvni pritisak, kod inače zdrave osobe ili da ga značajno pogoršava kod osobe koja već ima hipertenziju.

Kafa takođe ima reputaciju da izaziva poremetnje srčanog ritma (aritmiju), ali i ta tvrdnja je uglavnom preterana. Ipak, kafa može da izazove ozbiljne poremećaje srčanih otkucaja kod nekih ljudi, posebno onih koji već od pre imaju neko srčano oboljenje, ili uzimaju određene lekove.Kafa i oboljenja

S obzirom da niko nije sasvim siguran u tome koje su komponente u kafi biološki aktivne, teško je obaviti detaljne laboratorijske studije tog pića.

Kofein, koji je najpoznatiji i najbolje proučen, možda, i nije sastojak koji ima i najveći uticaj na zdravlje. Lepa ilustracija toga je kafa bez kofeina, koja isto tako delotvorno podstiče želudac na lučenje kiseline, kao i obična kafa.

Dakle, što se može zaključili o kafi i zdravlju? Trenutno može da se kaže da ne postoji konačni dokaz da kafa pridonosi pojavi bolesti. Douše, postoje određene naznake da pijenje kafe u većim količinama može kod nekih ljudi da stvori predispoziciju za oboljenje vena.

Ali, istovremeno drugi aspekti našeg ponašanja (kao što je pušenje cigarete i ishrana s većim količinama masnoća i životinjskog porekla) sigurno doprinose mnogo više bolestima, kao što su srčana oboljenja i rak, nego što to čini sama kafa.

Komentari (0)

Ne postoji komentar!

Napišite komentar