Kuburović: Suđenje u slučaju "stečajne mafije" nerazumno dugo trajalo

|   Info
Ministarka pravde Nela Kuburović ocenila je da je suđenje okrivljenima u postupku poznatom kao "stečajna mafija" koji je pravosnažno okončan oslobađajućom presudom nakon 12 godina, primer "nerazumno dugog suđenja". Očekuje da će stanke iskoristiti svoje pravo i u skladu sa zakonom podneti zahtev za naknadu štete.
Foto: Fonet

Izvor: Tanjug

Kuburovićeva je napomenula da ne može da navede koliki će iznosi biti dodeljeni stranakama iz tog postupka dok one ne podnesu zahteve i ne navedu iznose koje smatraju da treba da dobiju zbog, kako je rekla, "ovakvog suđenja i presude koja je usledila kao rezultat tako dugog procesa".

"Kada pitate da li je od postupka moglo da se ranije odustane, da li optužnica nije bila dobra - upravo smo krenuli u reformu krivičnog zakonodavstva i postupka u krivičnim predmetima kako bi pokušali da imamo sve uslove da imamo dobre i kvalitetne optužnice", rekala je Kuburović novinarima.

Zato je, kako je ukazala, donet novi Zakon o organizaciji i nadležnosti državnih organa za suzbijanje organizovanog kriminala, korupcije i terorizma koji je počeo da se primenjuje od 1. marta ove godine - da bi mogao da obezbedi kvalitetno prikupljanje dokaza i multisektorsku saradnju državnih organa, pre svega policije i tužilaštva.

Kuburovićeva je ukazala da se zbog neosnovanog lišenja slobode svake godine izdvajaju velika sredstva za odštetu.

Pojasnila je da stranke koje nisu zadovoljne iznosom koji im ponudi Komisija Ministarstva pravde kao odštetu, idu na parnični postupak koji izaziva dodatne troškove jer vrlo često, kako je rekla, dolazi do prinudnog izvršenja i mnogostruko visoke tršokove.

Odgovarajući na pitanje koje se tiče oslobađajućih presuda "stečajnoj mafiji" i pripadinicma Jedinice za specijalne operacije, predsednik Vrhovonog kasacionog suda Dragomir Milojević je naveo da tu nema krivice suda.

"Sud je doneo odluke na osnovu činjenica koje je utvrdio na glavnom pretresu, a to se odnosi na sve oslobađajuće presude. Zašto je došlo do tih optužnica to je pitanje za nekog drugog", rekao je Milojević, ukazujući da je odgovor na pitanje "ko je tu kriv", veoma kompleksan.

"Važno je da se u preistražnom i istražnom postupku prikupe valjani i kvaliteni dokazi. Tužioci su završili iste fakultete kao i mi sudije tako da što se tiče ocene, trebalo bi i da budu oprezniji prilikom podnošenja optužnice", rekao je predsednik Vrhovnog kasacionog suda.

Milojević je napomenuo da broj stranica u optužnici ništa ne znači, ako su dokazi problematični i dovode do oslobađajućih presuda.

Komentari (0)

Ne postoji komentar!

Napišite komentar