Majkrosoft neće prodavati policiji softver za prepoznavanje lica

|   Infotehno
Kompanija Majkrosoft (Microsoft) saopštila je da policiji neće prodavati sisteme za prepoznavanje lica dok to pitanje ne bude regulisano na saveznom nivou, javlja Rojters.

 

Izvor: FoNet, Rojters

"Trenutno ne prodajemo našu tehnologiju za prepoznavanje lica američkoj policiji i nećemo je prodavati dok se ne donese zakon koji će se temeljiti na ljudskim pravima", naglašeno jes u saopštenju.

Majkrosoft se time pridružiio neklicini tehnoloških kompanija koje su privremeno obustavile prodaju tih sistema zbog protsta protiv policijske brutalnosti i rasizma u SAD.

Kako je ranije ove sedmice objavio Amazon, ta kompanija uvodi jednogodišnji moratorijum na upotrebu softvera "Rekognition" u policiji, a IBM je prošle sednice saopštio da policiji više ne prodaje svoje softvere, uz poruku da tehnologija ne bi trebalo da promoviše rasnu nepravdu.

U saopštenju Majkrosofta najavljeno je da ta kompanija već dugo radi na osmišljavanju načela i zakona za upotrebu softvera.

Smrt crnca Džordža Flojda u Mineaopolisu, koji je preminuo nakon što mu je policajac belac kolenom skoro devet minuta pritiskao vrat, pokrenula je lavinu protesta protiv rasizma širom SAD.

Komentari (0)

Ne postoji komentar!

Napišite komentar