Mali: Uspostavljeno jedinstveno tržište rada Srbije, Albanije i Severne Makedonije

|   Info
Jedinstveno tržište rada Srbije, Albanije i Severne Makedonije od danas je zvanično uspostavljeno, izjavio je ministar finansija Siniša Mali i dodao da će to doprineti daljem ekonomskom napretku i većim investicijama u region, kao i poboljšanju kvaliteta života građana zemalja potpisnica.
Foto: printscreen TV Prva

 

Izvor: FoNet

Mali je objasnio da je danas počela primena Protokola o povezivanju šeme elektronske identifikacije građana Zapadnog Balkana i Protokola o sprovođenju sporazuma o uslovima za slobodan pristup tržištu rada na Zapadnom Balkanu, saopštilo je Ministarstvo finansija.

Ta dva protokola, podsetio je ministar Mali, potpisana su u januaru u Skoplju na Samitu lidera Zapadnog Balkana.

"Reč je o veoma važnim protokolima u okviru inicijative Otvoreni Balkan, a zahvaljujući čijoj primeni će građani Srbije, Albanije i Severne Makedonije imati mogućnost ulaska na teritoriju bilo koje strane sa važećim ličnim dokumentom o slobodnom kretanju i mogućnost zaposlenja u sve tri zemlje bez izdavanja radnih dozvola", objasnio je Mali.

Mali je napomenuo i da će elektronske usluge za prijavu radnika jedinstvenom tržištu rada postati dostupne građanima tokom sledeće nedelje, kao i da će portali e-uprave tri zemlje biti povezani.

Od uspostavljanja zajedničkog tržišta rada Srbije, Albanije i Severne Makedonije će, dodao je Mali, korist imati kako građani, tako i privreda regiona u celini, jer se proširenjem tržišta rada otvaraju veće poslovne mogućnosti i za pojedince i za kompanije.

Prema njegovim rečima, ukidanjem suvišne papirologije i procedura, građani tri zemlje potpisnice će moći lakše da nalaze bolje zaposlenje i rade, a što će doprineti većoj cirkulaciji i povezivanju ljudi u regionu.

Istovremeno, dodao je, privredni subjekti koji posluju u zemljama potpisnicama, lakše će dolaziti do nedostajućih kadrova.

Mali je istakao i da će jedinstveno tržište rada doprineti daljem rastu građevinske industrije, turističkog i ugostiteljskog sektora, sektoru informaciono-komunikacionih tehnologija.

 

Komentari (0)

Ne postoji komentar!

Napišite komentar