Manasija obeležava 600 godina postojanja

|   Info
Poslednju vladarsku zadužbinu srednjovekovne Srbije, manastirsko utvrđenje s crkvom podigao je despot Stefan Lazarević, sin kneza Lazara i kneginje Milice. Prvobitno je nazvan Resava, a poznat je po Resavskoj školi u kojoj su monasi za despota Stefana prepisivali vredne rukopisne knjige.

Izvor: RTS

Zadužbina despota Stefana Lazarevića ubraja se u vrhunska ostvarenja srpske arhitekture kasnog srednjeg veka. Izgradnja je započeta 1407. i trajala je sve do 1418. godine.

Vekovima su putopisci zadivljeni lepotom Manasije beležili svoje impresije ali su prva istraživanja tog prostora započeta tek sredinom 20. veka. Arheolozi su 2006. došli do najznačajnijeg otkrića.

"To je otkriće grobnice despota Stefana Lazarevića na mestu gde se ktitori sahranjuju, južni zid zapadnog traveja naosa crkve manastira Resave, odnosno Manasije", kaže arheolog Smiljana Dodić iz Zavičajnog muzeja Jagodina.

Rezultati antropološke DNK analize potvrdili su da u Manasiji počiva njen ktitor despot Stefan Lazarević.

Njegova impozantna zamisao da sagradi utvrđen manastir zahtevala je i jednu izuzetnu organizaciju za izvođenje radova.

"Nadzemni delovi manastira, bez temelja, imaju 40.000 kubika zidova. Za toliku gradnju u ono vreme je trebalo obezbediti bar 50.000 kubika kamena koji se, naravno, još obrađivao za potrebe gradnje. Za ondašnje pojmove to je bilo, a i za današnje je, neverovatno veliko gradilište", ukazuje arhitekta mr Gordana Simić.

U slavu jubileja, šest vekova Manasije, Republički Zavod za zaštitu spomenika kulture objavio je monografiju o manastiru, autora Gordane Simić i Svetlane Vukadinović.

Komentari (0)

Ne postoji komentar!

Napišite komentar