Mihajlović: Gradnja Moravskog koridora počinje polovinom 2019. godine

|   Info
Potpredsednica Vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović potpisala je sa američkom kompanijom "Behtel" Memorandum o razumevanju i saradnji na projektu izgradnje Moravskog koridora, to jest auto-puta Pojate–Preljina i najavila da bi radovi, nakon potpisivanja ugovora, mogli da počnu polovinom 2019. godine.
Foto: Fonet

 

Izvor: Fonet

Tom prilikom, ministarka Zorana Mihajlović je istakla da će auto-put dužine 110 kilometara prolaziti kroz deo centralne Srbije u kojem živi oko 500.000 ljudi, a gravitira skoro milion.

"Moravski koridor će povezati drumski Koridor 10 sa Koridorom 11. Vrednost investicije u izgradnju ovog auto-puta je oko 800 miliona evra i uključuje i telekomunikaciono opremanje i regulaciju reka. Naše očekivanje je da bi radovi mogli da počnu u 2019. godini", rekla je Mihajlovićeva.

Potpisivanju je prisustvovao ambasador SAD u Srbiji Kajl Skot.

Ističe da je danas potpisan Memorandum, što je prvi dokument o realizaciji ovog projekta, posle dve godine rada na njemu.

Mihajlovićeva je rekla da su naredni koraci u realizaciji projekta izrada akcionog plana, kompletiranje projektno-tehničke dokumentacije za središnju deonicu i zajednički rad na pronalaženju modela finansiranja.

"Kroz ovaj projekat Srbija ne dobija samo auto-put, dobija i znanje, jer je 'Behtel' jedna od najboljih kompanija u svetu u ovoj oblasti, koja zna kako se upravlja projektima i kako se izvode radovi na ovako velikim projektima", navela je Mihajlovićeva.

Dodala je da je osnov za potpisivanje Memoranduma sporazum između Vlada Srbije i SAD u oblasti infrastrukture, koji je potpisan u septembru.

Ambasador SAD je rekao da potpisani Memorandum predstavlja prvi plod sporazuma koji je potpisan u oblasti infrastrukture između Vlade Srbije i SAD.

"Želeo bih da vidim više američkih kompanija na srpskom tržištu, a sa 'Behtelom' u Srbiju dolazi jedna od naših najboljih kompanija, poznata po kvalitetu projektovanja i izvođenja radova", rekao je Skot.

Potpredsednik kompanije "Behtel" Šon Keni, koji je u ime američke kompanije potpisao Memorandum, istakao je da će za izgradnju auto-puta biti potrebno oko dve i po godine.

"Veoma nam je drago da smo potpisali danas Memorandum u vezi sa realizacijom projekta izgradnje Moravskog koridora. Radujemo se saradnji sa našim partnerima u Srbiji i očekujemo uspešnu realizaciju projekta", naveo je Keni.

Memorandum u ime kompanije "Enka" (Behtel-Enka) potpisao je predsednik kompanije Mehmet Tara.

Komentari (0)

Ne postoji komentar!

Napišite komentar