Minimum zaraženih svinja trihinelom u šidskoj opštini

|   Život
Sezona svinjikolja je u punom jeku.Iako je pojava trihineloze na području šidske drastično opala iz veterinarskih stanica svetuju obavezan pregled svinjskog mesa

Poznato je da se u mnogim domaćinstvima širom naše žemlje neguje tradicija svinjokolja.Od kraja oktobra sve do januara pripremaju se zalihe hrane kao sveža  ili polutrajna prerađevina. Prilikom obrade  neophodno je voditi računa o higijeni a pre svega kntrolisati ispravnost mesa. Na području  šidske opštine  pre dvadesetak godina pojava ove parazitske bolesti od koje čovek oboljeva usled konzumacije zaraženog, nedovoljno termički obrađenog svinjskog mesa  beležila se i do deset odsto od pregledanih uzoraka. Podizanjem svesti stanovništva  o uzrocima bolesti i  upoznavanjem o psledicama, u poslednjih desetak godina procenat zaraženog mesa  drastično je opao-kaže Nebojša Kendrišić veterinar u jednoj od veterinarskih stanica u Šidu.
- Pojava trihineloze sada je ispod 0,1 odsto što je sasvim zadovoljavajući podatak u odnosu na stanje od pre dvadesetak godina.Važno je da iz domaćinstava donesu uzorke od svakog svinjčeta koje se obrauje za zalihu hrane.Uzeti uzorak samo od jednog sa pretpostavkom da preostale svinje iz istog dvorišta nisu zaražene veoma je rizično i neodgovorno. Takođe moram  naglasiti da nije retka pojava da po selima meso pregledaju priučeni ljudi,običnim mikroskopom!To je pre svega protivzakonito i veoma neodgovorno.U slučaju prisustva trihinele spiralis može biti obolelih više od stotinu ljudi konzumacijom samo jednog zaraženog svinjčeta- izjavio je Kendrišić.
Kako smo u razogvoru sa veterinarom saznali,kao mera prevencije od zaraze svinja  trihinelom  najvažnija je redovna deratizacija dvorišta, ekonomskih prostorija i sprečavanje ulaska glodara.Uz to,  kao mera prevencije navodi se i dobro izbalansirana hrana jer sita životinja neće napasti glodare.Pregled uzorka mesa staje 400 dinara što je složićete se,zanemarljivo u odnosu na posledice  prouzrokovane konzumacijom  zaraženog  mesa.  

Komentari (0)

Ne postoji komentar!

Napišite komentar