Naisa igra za četvtfinale Evrokupa

|   Sport
Rukometašice Naise, ponovo su u završnici jednog evrokupa jedini preostali predstavnik Srbije.
Foto: zrknaisa.org.rs

 

U 1/8 finala EHF Evrokupa Naisa će Srbiju i Grad Niš reprezentovati u dvomeču sa ekipom Malage, osvajačem Superkupa Španije. Obe utakmice biće odigrane na jugu Španije, na poznatoj rivijeri Kosta del sol.

Međutim, Naisin odlazak u Andaluziju je sve, samo ne turistički. Naisa ima vrlo ozbiljnog protivnika, osvajača Super kupa Španije.  Protivnik srpske ekipe, Rinkon Fertilidad Malaga, nakon 6 odigranih kola nalazi se na 2.mestu španske elitne divizije “Divison de Honor”, sa 5 pobeda i jednim porazom. Do 1/8 finala Evrokupa su stigle preko ekipe Valura sa Islanda i Nojštada iz Austrije koji su elimiisale sa dve ubedljive pobede 33-17 i  31-15.
 
Nosioci igre su reprezentativke Španije, koje su igrale na nedavnom Evropskom prvenstvu na kome su stigle do druge faze takmičenja - Silvia Arderius koja igra na poziciji centralnog beka, Soledad Lopez Himenez, kapitenka i legenda kluba i iskusna golmanka Mercedes Kasteljanos, koja je od ove sezone u Malagi.
 
Naisa se u 1/8 finala plasirala preko Čaira iz Severne Makedonije i Azeriola iz Azerbejdžana. Trenutno je lider na tabeli Super lige Srbije sa svih 6 pobeda. Otežavajuće su okolnosti što je prethodna utakmica odigrana pre više od 2 meseca, što su u međuvremenu igračice bile u izolaciji zbog Korona virusa, što je hala “Čair” Kovid bolnica, pa se treniralo u hladnoj sali OŠ “Mika Antić”. To, po rečima trenera Ljubomira Obradovića, predstavlja hendikep, kao i činjenica da nije bilo moguće doći do sparing partnera, pa su trening utakmice igrane sa  juniorima Železničara.
 
Naisa, međutim, u Španiju ne putuje sa “belom zastavom”. Hemija u ekipi je na vrlo visokom nivou, a to je u ovakvim utakmicama od izuzetne važnosti. Pokazale su rukometašice Naise u prethodnom periodu da imaju kvalitet i da mogu mnogo.
 
- Zadovoljan sam kako smo radili u prethodnom periodu. Skenirali smo protivnika i daćemo sve od sebe da obradujemo ljubitelje rukometa u Nišu i Srbiji, ističe trener Obradović.
 
U odnosu na ekipu koja je okončala kalendarsku 2020.godinu Naisa je jača za perspektivnog levog beka, 20-ogodišnju Tijanu Simatović. Ona će biti u protokolu za meč sa Malagom, a ambiciozna uprava radi na tome da se Naisi priključi i  makar još jedna levoruka igračica na poziciji beka…Ta akvizicija će, u svakom slučaju, sačekati početak prvenstva.
 
U svakom slučaju, u timu vlada pobednička atmosfera koju dočarava kapitenka Marija Filipović:
- Zaista u sjajnom raspoloženju dočekujemo susret sa ekipom Malage. Potpuno smo spremne i mogu da obećam da ćemo dati sve od sebe kako bi bile uspešnije u dvomeču.

Zdravstveni bilten je jako dobar. Sitne povrede su sanirane, a igračice su potpuno rehabilitovane nakon preležane Korone. Odrađeni su svi pregledui i snimanja i po rečima fizioterapeuta Milene Ivanović, igračice orne i zdrave dočekuju nastavak takmičenja u Evrokupu.

Iz Naise ističu izuzetnu podršku države i predsednika Aleksandra Vučića koja je stigla kroz Program podrške sportskim organizacijama u otežanim ekonomskim uslovima usled pandemije Covid-19.
 
- Da nije tih sredstava i podrške samih članova Uprave kluba, put Malage se ne bi  ni krenulo i ekipa bi morala da istupi iz takmičenja, ističe predsednik kluba Miloš Stojanović.
 
Izuzetna zahvalnost ide i na račun Rukometnog saveza Srbije, koji je obezbedio ekspediciji Naise smeštaj i prevoz u Beogradu u četvrtak, nakon testiranja na COVID-19, kao i termine za trening u hali Slodes.

Naisa za Malagu, na dvomeč 1/8 finala EHF Evrokupa putuje redovnim letom Turkiš erlajnza iz Beograda preko Istanbula u petak, 15.januara.
 
Utakmice su na programu 16-og i 17-og januara, a moći će da se prate preko video linkova.

Autor: Milan Kostić