Najveći bezbednosni izazov

|   Info
Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić je danas u Beču izjavio da je za Beograd situacija na Kosovu najveći bezbednosni izazov.
Foto: FoNet

 

Izvor: FoNet

Dačić je izjavio da je to najveći bezbednosni izazov "imajući u vidu diskriminaciju i nasilje kojem su izloženi pripadnici srpske zajednice, kao i ugroženost naše kulturne i istorijske baštine".

Dačić je na sastanku šefova diplomatija članica EU i zemalja Zapadnog Balkana rekao da je postizanje Briselskog sporazuma o normalizaciji odnosa između Beograda i Prištine bilo motivisano težnjom za pronalaženje mogućnosti za sistematsku, institucionalnu zaštitu srpske i drugih nealbanskih zajednica na Kosovu.

Shodno dogovoru, taj zadatak je trebalo da izvršava Zajednica srpskih opština, koja nije formirana ni nakon pet godina i zato je podrška međunarodne zajednice ključna za uspeh dijaloga, izjavio je Dačić.

On je izrazio očekivanje da će svi učesnici procesa biti angažovani na uspostavljanju poverenja, "jer bez poverenja neće biti nimalo lako, a ni moguće, izgraditi bolju budućnost".

Dačić je rekao da Srbija članstvo u EU vidi kao glavno strateško opredeljenje.

Verujemo i da EU ima strateško opredeljenje da Srbija i naš region budu njen deo, kako bi kontinent učinili bezbednijim i zajedničkim snagama nastupali na međunarodnoj sceni, izjavio je Dačić.

On je naveo da je Srbija spremna da poveća obim učešća u mirovnim misijama, dajući tako doprinos očuvanju međunarodnog mira i bezbednosti.

Komentari (0)

Ne postoji komentar!

Napišite komentar