NDI interfejs za brzi prenos videa u lokalnoj mreži

|   Infotehno
Interfejs namenjen za profesionalnu upotrebu koji se može primeniti i u lokalnom, kućnom okruženju.
Foto: Marshall Electronics press

 

Autor: Jovan Mirović

"Strimovanje" (eng. Streaming) je pojam koji se koristi za emitovanje digitalnog audio ili video sadržaja preko Interneta u realnom vremenu, direktno od emitera do krajnjeg gledaoca, bez prethodnog preuzimanja. Prenos video signala se ne koristi samo za emitovanje TV programa (preko IPTV ili OTT operatora) već i kod video nadzora, video razgovora/konferencija ili emitovanja sadržaja sa računara na veće ekrane (na skupovima i prezentacijama).  

Lokalna računarska mreža (LAN) je u nekim aspektima primamljiva opcija za prenos više video tokova, ali strimovanje IP protokolima ima jednu veliku manu – kašnjenje. Od trenutka dešavanja neke promene, koju na primer zabeleži IP kamera, do prikaza na ekranu može proći par sekundi, što je za neke delatnosti neprihvatljivo.

Foto: NewTek press

Kompanija NewTek, koja duže od 30 godina proizvodi aplikacije i uređaje za video produkciju, osmislila je pre nekoliko godina softverski mrežni interfejs (Network Device Interface - NDI). Reč je o delimično besplatnom softverskom rešenju koji će omogućiti prenos do 10 video strimova HD kvaliteta, sa minimalnim kašnjenjem kroz gigabitnu LAN mrežu.

Iako primarno razvijan za potrebe profesionalne video realizacije sa kamerama i video mikserima, ovaj interfejs je našao primenu u oblastima koje zahtevaju brzi prenos video signala kroz lokalnu mrežu poput video nadzora. Osim specijalizovanih uređaja, predviđeno je da i PC računar može obavljati funkcije emitovanja, snimanja i miksovanja u NDI sistemu uz odgovarajući softver čija je cena adekvatna specifičnosti namene. Na NewTek-ovom sajtu moguće je preuzeti set besplatnih aplikacija koje se mogu upotrebiti kao rešenje za nekoliko namena poput snimanja radne površine računara. Za upoznavanje sa NDI interfejsom nije neophodno posedovati neki od profesionalnih uređaja za video realizaciju. Dovoljna su dva računara sa Windows 10 operativnim sistemom (umrežena u istu gigabitnu LAN mrežu), instaliran VLC media plejer i besplatne softverske alatke i aplikacije sa adrese www.newtek.com/ndi. Skup alatki sadrži Studio Monitor, VLC Plugin, Scan Converter, Test Patterns, dodatak za Adobe Creative Cloud, NDI|HX Driveri, Virtual Input i Access Manager.

Nakon instalacije na oba računara, pojaviće se nova grupa u start meniju i izlazi (audio/video dodaci) u VLC media plejeru. Za prvu demonstraciju moguće je na jednom računaru startovati VLC, u "Video" kartici (Tools/Preferences) odabrati "NewTek NDI video output" i startovati neki audio/video fajl. Na drugom računaru treba startovati Studio Monitor (iz NewTeck-ove grupe programa) i u gornjem levom uglu, u kockici menija odabrati ime prvog računara sa opcijom "VLC". Rezultat je da ćemo na prvom računaru čuti zvuk, a na drugom videti sliku i praktično se uveriti u minimalno kašnjenje prenosa. Iz ovog jednostavnog primera uočavamo da interfejs/protokol koristi mDNS (Multicast DNS) način otkrivanja drugih računara. Reč je o mrežnom protokolu koji pretvara imena klijenata u IP adrese slično DNS serveru, što znači da za povezivanje ova dva računara (koji simuliraju NDI uređaje) nije bio neophodan ruter niti svič, već jedino jedan UTP kabl (nakon povezivanja Windows sam konfiguriše IP adrese i mrežu proglasi Unidentified).

Sledeći test je startovanje aplikacije Scan Converter na prvom računaru (koji u ovoj demonstraciji ima funkciju plejera) čija će se ikonica pojaviti o donjem desnom uglu. Na drugom PC-u će se u Studio Monitor-u, u meniju za odabir izvora pojaviti i ime grafičkog čipa sa plejer računara. Odabirom ove opcije pojaviće se prikaz radne površine prvog računara. U Scan Converter-u je moguće odabrati i Web kameru (ukoliko je povezana ili ugrađena) koja će se pojaviti kao još jedan izvor na drugom PC-u. Na drugom računaru se umesto Studio Monitor-a može pokrenuti IsoCorder Pro, koji nije deo paketa alatki, ali se može preuzeti sa NewTek-ovog sajta. Reč je o snimaču koji može snimati nezavisno dva NDI izvora. U donjem desnom uglu, na tasteru "Display", moguće je odabrati raspored prikaza dva ekrana, dok se na ikonicama zvezica, pored natpisa "REC1" i "REC2", podešavaju zasebne opcije (video izvor, jačina zvuka i direktorijumi za snimanje videa i pojedinačnih slika). Pritisak na tajmer ispod prikaza startuje snimanje, a zabeleženi video u MOV ekstenziji prikazuju QuickTime, Media Player Clasic i VLC plejeri, a obrađuju Edius 7 i Premiere Pro CC 2018.

Jedna primena ovih softverskih alatki je pokretanje Scan Converter-a i IsoCorder-a na istom računaru i snimanje radne površine. Na tržištu postoji veliki broj snimača radne površine a ovo je jedno od besplatnih rešenja.

"Adobe CC drivers" dodaće aplikacijama za obradu video materijala (After Effects, Premiere Pro i SpeedGrade) virtualni NDI monitor. U Premiere Pro CC meniju podešavanja (Edit/Preferences/Playback) moguće je odabati NDI izlaz kao video uređaj (Video device) nakon čega će prikaz sa program prozora biti dostupan na NDI monitorima i snimačima. Ovo je primenljivo ukoliko pored dva fizička monitora (sa grafičke kartice sa dual prikazom) želimo da kao treći koristimo drugi računar (ili laptop) za prikaz program prozora u punoj veličini.

Aplikacija NewTek NDI za Android OS pretvoriće pametni telefon u NDI kameru. Aplikacija nije besplatna i za prenos koristi bežični interfejs telefona, što zbog manje brzine, u odnosu na žičanu konekciju, može degradirati rezoluciju. Prednost u brzini prenosa u odnosu na aplikacije koje pretvaraju telefon u Web kameru (poput IP Webcam) je više nego očigledna. Moguće je eksperimentisati (uspeh nije zagarantovan) sa bržom Wi-Fi konekcijom ili LAN povezivošću (na set-top boksu sa USB kamerom) ili alatkom Virtual Input pretvoriti u "klasičan" izvor i koristiti u video razgovorima. Neke od opisanih aplikacija iz NewTek-ovih skupa alatki (Video Monitor, Scan Converter i NDI for Adobe Creative Cloud) su dostupne i za Macintosh platformu. Popularne aplikacije za realizaciju TV programa u novijim verzijama podržavaju NDI interfejs, a među njima su vMix i VidBlaster.

Uređaji za video realizaciju sa podrškom za NDI interfejs spadaju u profesionalnu opremu visokog cenovnog ranga što ne sprečava kreativce da na neki način iskoriste i ove besplatne alatke.

Komentari (0)

Ne postoji komentar!

Napišite komentar