Nemačka pozvala građane da koriste aplikaciju Corona-Warn-App

|   Infotehno
Nemačka je danas pozvala svoje građane da instaliraju novu aplikaciju za pametne telefone koja bi trebalo da pomogne u sprečavanju širenja zaraze korona virusom.

 

Izvor: FoNet, ZDF, Hina

Aplikacija Corona-Warn-App je preko noći postala dostupna za Eplove i Android telefone, a koristi Bluetooth kako bi pratila kontakte između ljudi i upozorila ako je neko od njih imao pozitivan test na koronavirus.

„Svako ko skine aplikaciju i svi koji ohrabruju svoje prijatelje da to naprave čine razliku“, rekao je za televiziju ZDF nemački ministar zdravlja Jens Špan.

Nemačka time sledi Italiju, Poljsku i Švajvarsku koje su već lansirale aplikacije na osnovu Eplove i Guglove tehnologije koja štiti privatnost time što sprema Bluetooth zapise na mobilnim aparatima, prenosi Hina.

Ideja aplikacije u Nemačkoj skoro je napuštena u aprilu jer je Berlin odbacio njenu prvu verziju koja je podatke čuvala na centralnom serveru, zbog čega su stručnjaci za privatnost upozoravali da bi time bilo moguće špijuniranje ljudi.

Međutim i s novom tehnologijom entuzijazam javnosti oko aplikacije je umeren. Prošlonedeljna anketa Politbarometra za ZDF pokazala je da bi je skinulo 42 odsto ljudi, a 46 ne bi. Preostalih osam odsto nema pametne telefone.

Biće potrebni milioni korisnika da bi se aplikacijom pojačala sigurnost nemačkih stanovnika, ali su zvaničnici odbacili ranije težnje da je ima više od 60 odsto populacije.

Komentari (0)

Ne postoji komentar!

Napišite komentar