Niš napreduje u štednji energije

|   Info
Energetska efikasnost nije oblast kojom Srbija može da se pohvali, ali postepeni napredak postoji i grad Niš je ostvario uštedu od 6,2 odsto ukupne energije u odnosu na 2016. godinu, saopšteno je na predstavljanju Energetskog bilansa Niša za 2017. godinu.
Foto: televizija Kopernikus

Kako bi se unapredila ova oblast jedan od prvih planova jeste da se u narednih 5 godina štedi po 1 procenat energije u Srbiji, kažu iz Ministarstva energitike i rudarstva.

Niš jedan je od prvih gradova u Srbiji koji je uveo sistem energetskog menadžmenta i u južnom delu zemlje postoji svest o potrebi štednje energije, rekao je pomoćnik ministra za energetiku Miloš Banjac. Dodaje da se 10% gradskog budžeta troši na energiju i da bi se uštedom tog novca moglo uložiti u izgradnju parkova, obdaništa i drugih objekata koji su potrebni gradu. Banjac ističe i da Bužetsku fond za energetsku efikasnost u Srbiji postoji, ali sredstva iz tog fonda nisu dovoljna i EU izrazila je sprmenost za pomoć Srbiji u ovoj oblasti.

Najveći problem energetske efikasnosti u Nišu predstavljaju javne zgrade zbog neefikasnosti tehničkih sredstava, ali prema izveštaju iz 2017. godine napredak postoji i na tome će se još više raditi u budućnosti, zaključio je Branko Andrejivić, energetski menadžer Niša.

Grad Niš za uvođenju sistema energetskog mendžmenta ima i podršku od strane Programa Ujedinjenih nacija za razvoj.

Dve škole u Nišu su već ušle u projekat poboljšanja energetske efikasnosti, naglasio je Miloš Banđur zamenik gradonačelnika Niša. Ovaj grad do sada sproveo sve odredbe Zakona o efikasnosti energije i pohvaljen je od nadležnih institucija, zaključeno je na predstavljanju Energetskog bilansa Niša za 2017. godinu.

Komentari (0)

Ne postoji komentar!

Napišite komentar