Novi ambasadori

|   Info
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić primio je danas akreditivna pisma novoimenovanih ambasadora Nemačke, Belgije, Indije i Iraka, saopštila je pres služba predsednika Srbije.
Foto: FoNet

 

Izvor: FoNet

Vučić je u razgovoru sa ambasadorom Nemačke Tomasom Šibom istakao da je ekonomska saradnja dveju zemalja u snažnom zamahu, uz zahvalnost nemačkim kompanijama što u Srbiji obezbeđuju radna mesta za bezmalo 50.000 radnika.

Šib je rekao da Nemačka snažno podržava evropski put Srbije i istakao važnost poglavlja 23 i 24, i posebno poglavlja 35 koje se tiče pitanja Kosova. On je istakao značaj učešća Srbije u Berlinskom procesu, jer time potvrđuje svoju politiku regionalne stabilnosti.

Foto: FoNet

Prilikom primopredaje akreditivnih pisama ambasadora Belgije Kunrada Adama, Vučić je izrazio zadovoljstvo što je nedavnom posetom belgijskog premijera Mišela otvoren nov period u odnosima Srbije i Belgije, uz obostranu želju za intenziviranje političkog dijaloga i razvoj ekonomskih veza.

Vučić je rekao da Srbija želi što više uspešnih belgijskih kompanija na srpskom tržištu, kao što je kompanija Delez, a Adam da Belgija snažno podržava evrointegracije Srbije i politiku mira i stabilnosti u regionu.

U razgovoru sa ambasadorom Indije Subratom Batačardžijem Vučić je izrazio zadovoljstvo što će već ove nedelje ugostiti indijskog potpredsednika Naidua.

Batačardži je rekao da je upravo Vučić otvorio novu eru u odnosima dveju zemalja, jer je prošle godine, kao premijer, boravio u Indiji, što je bila prva poseta jednog visokog zvaničnika iz Srbije posle 30 godina.

Napredak u međusobnim ekonomskim odnosima dveju zemalja vidi se i kroz dolazak indijske kompanije TAFE, koja će nastaviti proizvodnju u srpskoj fabrici za proizvodnju traktora IMT, rekao je Vučić i zahvalio na Indiji na principijelnom stavu da poštuje suverenitet i teritorijalni integritet Srbije.

Vučić je prilikom primopredaje akreditivnih pisama ambasadora Iraka Fakrija Hasana Mahdija Al-Ise, rekao da srpski narod gaji iskreno prijateljstvo prema iračkom narodu, kao i da se dolazak Al-Ise poklapa 60. godišnjicom diplomatskih odnosa Srbije i Iraka.

On je zahvalio na podršci koju Irak pruža suverenitetu i celovitosti Srbije i dodao da Srbija, sa svoje strane, podržava suverenitet i celovitost Iraka.

Dvojica sagovornika su konstatovali da postoji obostrani interes za povećanjem robne razmene, kao i spremnost za saradnju u oblasti građevinarstva i infrastrukture, energetike, poljoprivrede, zdravstva i farmaceutske industrije, autoindustrije i informacionih tehnologija.

Komentari (0)

Ne postoji komentar!

Napišite komentar