Novi projekti Galerije "Sava Šumanoić" u Šidu

|   Život
U galeriji slika „Sava Šumanović“ u Šidu danas su predstavljena dva značajna projekta. Reč je o novoj postavci i promociji mobilne aplikacije koja kroz virtuelni način predstavlja život i delo Save Šumanovića. Izložbu je otvorila podpredsednica vlade Republike Srbije i ministarka kulture i informisanja Maja Gojković

Misteriozne, zavodljive, pomalo tužne i tajanstvene crnke iz Pariza velikog slikara Savu Šumanovića nisu ostavile rannodušnim. Ciklus od oko trideset slika nastao je prema skicama koje je slikar doneo iz Pariza. U  šidskoj Galeriji  prestavljen je opus radova koje je umetnik slikao i gradio.Autorka postavke je dr Dijana Metlić, profesor na Akademiji umetnosti u Novom Sadu. Projekti su realizovani zahvaljujući podršci Ministarstva  kulture i informisanja Republike Srbije. Prilikom otvaranja izložbe  potpredsednica vlade  i ministarka kulture i informisanja  Maja Gojković naglasila je da  umetnost  u ova teška vremena nije ostala zapostavljena. Kao veliki ljubitelj Savinog stvaralaštva ostavila je sledeću poruku:
-U galeriju se dolazi, dolazi i dolazi! Uvek kada dođem ovde u Galeriju otkrijem neke nove segmente Šumanovićevog stvaralaštva.Predlažem svima da pogledaju novu postavku „Sava Šumanović i crnke iz Pariza“ - izjavila je Maja Gojković.  
 
 Kao simbioza moderne i tradicije  ovom prilikom  promovisana je i aplikacija  pod nazivom „Šidska crkva-priča o slikaru i slici“  po scenariju direktorke Galerije Vesne Burojević. Kroz savremen pristup umetničkom fondu posetioci  će putem ove aplikacije Šumanovićeva dela doživeti na novi način. Izložbu „Sava Šumanović i crnke iz Pariza“ prati brošura sa detaljnim opisom a ovu postavku uz poštovanje mera bezbednosti posetioci će moći pogledati u naredna tri meseca.