Obeležavanje 29. aprila - Međunarodnog dana plesa

|   Život
Kultruno–umetničkim programom 29. aprila od 17:00 do 18:30 časova, u kome će učestvovaće deca Dečijeg kultrurnog centra i plesnih škola koje su nagrađivane iz Niša, edukativnim radionicama i priredbom obeležiće se Međunarodni dan plesa.
Foto: televizija Kopernikus


Svake godine jedan od renomiranih svetskih umetnika povodom ovog dana osmisli slogan ili poruku. Dečiji kulturni centar prenosi poruku koju je ove godine poslao Friedeman Vogel:
 
“Sve počinje pokretom; to je naš zajednički instinkt, a ples je istančan pokret komunikacije. Bez obzira na to koliko besprekorna tehnika može biti važna i impresivna, suština plesa je njegova izražajnost. Mi plesači smo stalno u pokretu i trudimo se da stvorimo te trenutke za pamćenje. To jno to svaki plesač nastoji da postigne bez obzira na žanr. Pa kad odjednom, zbog zatvorenih pozorišta i otkazanih festivala, više ne smemo da igramo, naši svetovi zamru. Nema fizičkog kontakta. Nema nastupa. Nema publike. Nikada se u novijoj istoriji plesna zajednica nije suočila sa tako velikim zajedničkim izazovom da ostane motivisana i pronađe svoj smisao postojanja. Ali baš kada nam se oduzme nešto dragoceno, mi zaista cenimo važnost onoga što radimo i koliko ples znači za društvo u celini. Plesači se obično slave zbog svoje fizičke veštine, ali u stvari nas mnogo više podržava naša mentalna snaga. Verujem da će nam ova jedinstvena fizička i mentalna živost pomoći da sve prevaziđemo, da se ponovo otkrijemo kako bismo nastavili da igramo i inspirisani”.