Odloženo glasanje o Bregzitu

|   Info
Britanska premijerka Tereza Mej je odložila za sutra zakazano glasanje u parlamentu o njenom sporazumu sa Evropskom unijom o izlasku iz EU, pošto bi ga, kako je navela, izgubila sa značajnom razlikom.

 

Izvor: FoNet, AP

Tereza Mej je ocenila da je njen dogovor sa Briselom "najbolji sporazum koji se može dobiti pregovorima".

Svaki sporazum o bregzitu zahteva kompromis, poručila je Tereza Mej poslanicima britanskog parlamenta, javlja AP.

Tereza Mej je poslanike Donjeg doma upitala da li zaista žele da napuste EU ili hoće da obnove političke podele u zemlji, dovodeći u pitanje referendum o bregzitu iz 2016. godine.

Evropski sud pravde danas je presudio da Velika Britanija može jednostrano povući svoju odluku o izlasku iz Evropske unije.

Presuda je saopštena uoči glasanja u britanskom parlamentu o sporazumu koji je premijerka Tereza Mej postigla sa čelnicima Evropske unije o uslovoma pod kojim će Velika Britanija istupiti iz članstva.

Ukoliko bilo koja članica Evropske unije izrazi želju da izađe iz članstva, na isti način je slobodna da jednostrano opozove svoju odluku, navodi se u presudi Evropskog suda pravde, prenosi AP.

Odluka suda svakako će ohrabriti poslanike britanskog parlamenta koji se protive Bregzitu.

Pitanje su Evropskom sudu pravde postavili poslanici britanskog parlamenta iz Škotske, jer se u članu 50 Lisabonskog ugovora o tome ne govori, pošto se smatralo da niko nikada neće izraziti želju da izađe iz Evropske unije.

Iako je Vlada Velike Britanije nakon toga obavestila sud da postavljeno pitanje ima samo akademski značaj, jer ne namerava da promeni odluku o izlasku zemlje iz EU, škotski poslanici su zahtevali odgovor, uz obrazloženje da pre glasanja treba da budu poznate sve opcije.

Komentari (0)

Ne postoji komentar!

Napišite komentar