Održan Dečji festival slovačkih peasma u Šidu

|   Život
Nakon odluke Kriznog štaba o popuštanju mera u borbi protiv virusa korona, u Slovačkom kulturno umetničkom društvu Jednota u Šidu odlučili su da tradicionalni Dečji festival slovačkih narodnih pesama ipak organizuju. Ove godine festival je održan u smanjenom obimu, na otvorenom prostoru a publika, gosti i učesnici koncerta poštovali su mere bezbednosti

Peti po redu Dečji Festival slovačkih narodnih pesama,  u skladu sa propisanim merama bezbednosti održan je u prelepom ambijentu Rusinkog vladičanskog dvora u  Šidu. Učestvovala su deca uzrasta od 6 do 15 godina iz sremskih sredina u kojima se neguje kultura Slovka.Od samog osnivanja ove manifestacije organizatori- Slovačko kulturno umetničko društvo Jednota iz Šida neguju dobru saradnju sa dečjim orkestrom iz Selenče. Kako je naglasio rukovodilac orkestra prof Dr. Juraj Suđi, da bi se tradicija održala i pesma sačuvala od zaborava važno je održati kontinuitet. Manifestacija  je revialnog karaktera sa ciljem pripreme  najmljađih solista  za velike takmičarske festivale.Svoj pevački talenat predstavilo je   petnaest solista iz Stare Pazove, Luga,Erdevika,Ljube i Šida kao i tri člana Orkestra iz Selenče. Festival je otvorila predsednica Nacionalnog saveta Slovaka Libuška Lakatoš i tom prilikom istakla značaj održavanja ovakvih manifestacija i negovanja dobrih međunacionalnih odnosa.  Prethodnih godina festival je bio priređivan   početkom maja,međutim zbog nepovoljne situacije tokom proleća i širenja virusa, događaj je odložen. U trenutku kada su organizatori gubili nadu da će se steći uslovi za priređivanje koncerta u drugom terminu, podrška je stigla od prvog čoveka opštine Šid, Zorana semenovića. 
-Tradicija mora da se nastavi. U našem gradu Slovačko kulturno umetničko društvo „Jednota“ postoji dugi niz godina i jednako kao i ostala kulturno umetnička društva ,obagaćije kulturni milje naše oštine.Ovaj festival pun je pogodak nakon dugog perioda u kojem smo bili bez ikakvih događaja.Aplauz publike i osmeh dečice govore da je uspešno organizovan.
Pored opštine, Organizaciju festivala finansijski je podržala kancelarija za Slovake u dijaspori iz Bratislave a poklone za učesnike obezbedili su iz Nacionalnog saveta Slovaka.