Otkriće u Jadranskom moru: Pronašli olupinu broda, u sefu je zlato vredno nekoliko desetina miliona evra?

|   Život
Ekipa sastavljena od međunarodnih ronilaca pronašla je sef u olupini slavnog admiralskog broda "Re d'Italia", potonulog 1866. u Viškom boju u Jadranskom moru
Foto: pixabay.com

Izvor: Novosti

Ekipa sastavljena od međunarodnih ronilaca pronašla je sef u olupini slavnog admiralskog broda "Re d'Italia", potonulog 1866. u Viškom boju u Jadranskom moru.

Kako javlja HRT, ronioci se nadaju da bi u sefu moglo da bude zlato koje je, prema spekulacijama, taj brod prenosio za predstavnike italijanske vlasti u Dalmaciji.

Ukoliko se u sefu stvarno nalazi zlato, to blago bi danas vredelo prema procenama nekoliko desetina miliona evra.

Kako bi sve bilo potvrđeno, ekspedicija traži od Hrvatske da odobri još dva zarona.

- Nikada u životu nisam video pod morem veliki sef, a kako sam čuo za staru legendu o blagu na brodu “Re d'Italia“, nadam se da je to taj. Dodirnuo sam ga, sef je metalan, mislim da je to taj - rekao je Tomas Bauer, član međunarodne ekipe vrhunskih ronilaca koji ovih dana istražuju tu slavnu olupinu, prenosi HRT.

Pročitajte još - Ivan Karadžić za "Novosti" o spasavanju dečaka u Tajlandu: Sjajan osećaj!

Svaki zaron do olupine broda „Re d'Italia“ izuzetno je zahtevan jer se ona nalazi na čak 115 metara dubine. Ronioci koriste posebnu vrstu opreme, a ronjene traje i po nekoliko sati.

Sef je otkriven tokom četvrtog, poslednjeg zarona koje je odobrila država.

- Sef bi kao takav trebalo da ide na istraživanje, jer taj sef i taj brod čuva i 391 duša potonula tokom borbe u Viškom boju - rekao je hrvatski ronilac Lorenco Marović.

Inače, roniocima koji otkriju potonulo blago po zakonu pripada 10 odsto vrednosti blaga.

Komentari (0)

Ne postoji komentar!

Napišite komentar