Otvoren prvi Mejkers lab u Beogradu

|   Život
Prvi Mejkers lab (prostor za razvoj nauke) u Beogradu otvoren je danas u Prvoj beogradskoj gimnaziji.
Foto: FoNet/Aleksandar Barda

 

Izvor: FoNet

Otvaranjem Mejkersa u Prvoj beogradskoj gimnaziji više od 1.000 đaka u toj školi dobilo je prostor u kom se uči, istražuje, konstruiše, koriste se alati i deli znanje iz naučno-tehnoloških oblasti, preduzetništva, timskog rada i još mnogo toga potrebnog za zanimanja 21. veka.

Zajedno sa nastavnicima moći će da izvedu sve - od održavanja debata, istraživanja, skupova na temu nauke i tehnologije, kao i da koriste celine namenjene za digitalnu fabrikaciju i obradu različitih materijala za redovnu nastavu, dodatne programe i za festivale nauke širom Srbije, rečeno je na konferenciji za novinare povodom otvaranja.

"Prostori kao što su mejkers labovi otelotvoruju sve ono što mi želimo da vidimo - da se podstiče kod srednjoškolaca inovativnost, kreativnost, mašta, ali s druge strane i ljubav prema nauci i preduzetnički duh", rekla je v.d. direktorka Centra za promociju nauke Marjana Brkić.

Državni sekretar Ministarstva nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Vukašin Grozdić rekao je da je Mejkers lab šansa da se srednjoškolci u tom uzrastu bave naukom.

On je objasnio da su mejkers labovi u Srbiji proizvod saradnje Nordeus fondacije, Inicijative Digitalna Srbija, Dostignuća mladih i Centra za promociju nauke.

Direktor strategije razvoja Nordeus fondacije Miloš Đuričanin kazao je da se Grupa za obrazovanje okupila kao tim da pokuša da napravi napredak u obrazovanju.

"Ovo je samo jedna od inicijativa i taj tim raste svakog dana. Ove godine broj škola koje su tu sa nama će porasti na 15", istakao je Đuričanin.

 

Komentari (0)

Ne postoji komentar!

Napišite komentar