Otvorena konferencija ReCognize

|   Infotehno
Ministar informisanja i telekomunikacija u Vladi Republike Srbije, Mihailo Jovanović, otvorio je danas konferenciju ReCognize, u Beogradu.
Foto: Ministarstvo informisanja i telekomunikacija/Marko Petrović

 

ReCognize konferenciju organizuje kompanija IBM sa svojim partnerima i obuhvata teme o najnovijim dostignućima i trendovima u svetu tehnologije, podataka, veštačke inteligencije, sajber bezbednosti, modernizacije poslovanja u hibridnom cloud-u i razvoju IT infrastrukture, saopšteno je iz Ministarstva informisanja i telekomunikacija.

Ministar Jovanović istakao je da je IBM, kao jedna od najvećih i najstarijih kompanija koja se bavi informacionim tehnologijama, važan partner i podrška Vladi Republike Srbije na putu pozicioniranja Srbije kao regionalnog lidera u inovacijama i razvoju informaciono-komunikacionih tehnologija.

„Posebno smo ponosni na otvaranje prvog IBM razvojnog centra, prošle godine, u Novom Sadu. Time je IBM, pored prodaje svojih rešenja, počeo u Srbiji da se bavi i razvojem softvera, uposlivši naše stručnjake i naše znanje. Značajna vest je da je izvesno dodatno širenje ovog centra i rast broja zaposlenih inženjerskih kadrova. Najzad, više od svega ponosni smo i uvek ističemo da je kompanija IBM prvi komercijalni korisnik Državnog data centra u Kragujevcu, našeg, do sada, najznačajnijeg ovakvog objekta, napravljenog po najvišim tehničkim i svetskim standardima zahvaljujući kojem smo, od svetski priznatih institucija, prepoznati kao jedna od zemalja lidera u razvoju elektronske uprave i digitalizacije“, rekao je ministar Jovanović.

On je istakao da se uspeh Srbije u razvoju IKT sektora i digitalizacije najbolje vidi u rezultatima koje Srbija ostvaruje: izvoz IKT usluga za prvi kvartal 2023. godine iznosi 786 miliona evra, što je rast od 43,9% u odnosu na isti period prošle godine koja je bila rekordna sa ukupnim izvozom od oko 2,7 milijardi evra. Na osnovu ovog rasta projektuje se očekivani ukupan izvoz IKT usluga u 2023. godini od oko čak 4 milijarde evra.

 

Komentari (0)

Ne postoji komentar!

Napišite komentar