Otvorena laboratorija za genetska ispitivanja u Nišu

|   Info
Laboratorija za precizna genetska ispitivanja otvorena je u Nišu i jedina je te vrste na području Sofije, Beograda i Skoplja.
Foto: televizija Kopernikus

 

Maligna oboljenja moći će uspešnije da se leče jer će se primenjivati individualna terapija, zavisno od genetskog tipa tumora. Jednu od najsavremenijih laboratorija na ovim prostorima opremila je Evropska komanda američke vojske i ambasada te zemlje u Srbiji.

Od malignih tumora u Srbijij godišnje oboli oko 40 hiljada, a umre više od 21 hiljade ljudi. Laboratorija u Nišu omogućiće najsavremenije lečenje tumora sa primenom individualne terapije koja će dati mnogo bolje rezultate u izlečenju obolelih.

Karcinom dojke, debelog creva i pluća su bolesti koje se leče tako što se određeni protokoli citostatika daju skoro svim pacijentima. Zahvaljući ovakvim aparatima radiće se analize koje će omogućiti precizno gađanje upravo onog gena, koji je uzrokovao bolest. Laboratorija je otvorena zahvaljujući donaciji od pola miliona dolara.

Nova laboratorija nosi ime po Amerikancu Džonu Frotingemu koji je tokom prvog svetskog rata spasio i zbrinou više od 6000 srpske dece. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić odlikovao ga je posthumno Zlatnom medaljom za zasluge.