Plenković: Izigran duh Dejtona

|   Info
Hrvatski premijer Andrej Plenković izjavio je da je danas u Briselu, na sednici Evropskog saveta, govorio i o izbornim rezultatima u Bosni i Hercegovini i da je izrazio zabrinutost zbog scenarija u Federaciji, gde su Bošnjaci izabrali člana Predsedništva iz redova hrvatskog naroda, suprotno većinskoj volji Hrvata u BiH.
Foto: Fonet

 

Izvor: Fonet

Pojasnili smo da je tako izigran duh Dejtonskog sporazuma, da takav scenario nije dobar za funksionisanje BiH, ni uopšte za dobar osećaj sva tri naroda, u smislu njihove ravnopravnosti, rekao je Plenković.

On je apelovao na članice EU, koje su u Veću za sprovođenje mira, da pomognu političkim akterima u BiH da se usvoji novi izborni zakon koji bi bio pravedan i u skladu sa sudskim presudama, preneo je N1BiH.

„Mislim da su posle mog izlaganja shvatili dimenziju problema, jer je to nekome ko je malo dalje jako teško da razume“, ocenio je Plenković, navodeći da su njegove stavove uvažili španski premijer Sančez, francuski predsendik Makron i premijer Bugarske.

On je najavio da će, posle objavljivanja konačnih rezultata izbora, na nivou Saveta za spoljne poslove biti sprovedena detaljna rasprava koja bi pomogla da se EU više angažuje na onome što je propušteno u ovom izbornom ciklusu.

Komentari (0)

Ne postoji komentar!

Napišite komentar