Pojačati bezbednost saobraćaja u letnjem periodu

|   Info
Iako imamo smanjen broj saobraćajnih nesreća u odnosu na letnji period prošle godine, naročito od 3. aprila kada je izmenjen zakon, i dalje se na našim putevim često događaju nezgode sa smrtnim ishodom. Iako imamo smanjen broj saobraćajnih nesreća u odnosu na letnji period prošle godine, naročito od 3. aprila kada je izmenjen zakon, i dalje se na našim putevim često događaju nezgode sa smrtnim ishodom.
Foto: TV Kopernikus

Izvor: TV Kopernikus

Faktori nesreća su najčešće neprilagođena brzina, vrućina i zamor tokom noćne vožnje. Automobil treba rashladiti klimom, ali ne i naglo izlaziti iz automobila kada su spolja visoke temperature. Noćna vožnja nije preporučljiva jer je to napor i stres za organizam, savetuju iz Komiteta za bezbednost saobraćaja.

 Prošle godine na putevima u Sbiji, u saobraćajnim nezgodama, stradalo je 579 lica, od toga preko 20 hiljada povređenih. Međutim, i dalje je to veliki broj, smatra Damir Okanović iz Komiteta za bezbednost saobraćaja.

Jedna od najugroženijih kategorija na putevima su vozači motora i motocikala. Iz tog razloga mnogo treba raditi na edukaciji sa vozačima, pre svega na pravovremenom uočavanju motociklista u saobraćaju, smatra Vladimir Jevtić, stručnjak za bezbednost motociklista.

Jevtić naglašava da kaciga nije dovoljna već je neophodna kompletna zaštitna oprema motociklista i da uvek budu na oprezu u saobraćaju.

Komentari (0)

Ne postoji komentar!

Napišite komentar