Ponovo blokada rasprave o Kosovu?

|   Info
Velika Britanija, SAD, Francuska i Švedska nastoje da u Ujedinjenim nacijama i dalje blokiraju raspravu o Kosovu i Metohiji, uključujući i nastojanje Prištine da formira vojsku Kosova.

 

Izvor: FoNet, Novosti

Te četiri države pokušavaju da spreče da se na dnevni red naredne sednice Saveta bezbednosti, zakazane za 8. novembar, uvrsti diskusija o stanju u južnoj srpskoj pokrajini.

Izveštaj generalnog sekretara UN Antonija Guteresa o situaciji na KiM trebalo je da se nađe na dnevnom redu u avgustu, ali je Velika Britanija, koja je u to vreme predsedavala SB, odbila da se o njemu raspravlja.

To je kasnije uradio i Vašington, pa je ta tema preskočena i u septembru tokom predsedavanja Amerike.

U međuvremenu je predsedavanje Savetom bezbednosti preuzuela Kina, koja namerava da na dnevni red sledeće sednice stavi dva izveštaja o pokrajini koje je Guteres u proteklom periodu napisao.

Zbog toga je Srbija na stalnoj vezi sa Kinom, budući da je utvrđivanje dnevnog reda tehničko, a ne političko pitanje, na njega se ne može uložiti veto i on se usvaja prostom većinom.

Od 15 članica Saveta bezbednosti Kosovo je priznalo njih devet.

Izveštaji generalnih sekretara UN od 1999. godine do avgusta razmatrani su na svaka tri meseca i ovo je prvi put za 19 godina da na sednicama SB duže od šest meseci nije raspravljano o stanju na KiM.

Guteres je, u izveštaju koji je pripremio za avgust, naveo da je opšta situacija na KiM bila stabilna, ali da su neki incidenti pokazali potencijal za obnovu tenzija.

Konstatovao je, "sa rastućom zabrinutošću", da ubistvo Olivera Ivanovića i dalje nije rešeno, a u međuvremenu se dogodilo nekoliko novih incidenata u južnoj pokrajini.

Komentari (0)

Ne postoji komentar!

Napišite komentar