Portal "Moja srednja škola" - sve na jednom mestu za upis

|   Info
Portal Moja srednja škola, koji na jednom mestu roditeljima nudi sve elektronske usluge, od prijava, lista želja, žalbi do samog upisa u srednju školu proradio je danas.
Foto: Služba za saradnju sa medijima Vlade Srbije

 

Izvor: FoNet

Trenutno je roditeljima na raspolaganju opcija upisa u specijalizovane škole i odeljenja, rečeno je na promociji portala u Prvoj beogradskoj gimnaziji.

Promociji portala i "pametnog" IT kabineta u Prvoj beogradskoj gimnaziji prisustovali su premijerka Ana Brnabić i ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić.

Brnabić je istakla da su razvoj elektronske uprave i servisa za građane,  kao i modernizacija obrazovanja dva ključna cilja Vlade kada je reč o digitalizaciji.

"Želimo upravu koja je dostupna građanima 24 sata dnevno, svaki dan u godini, i obrazovanje koje priprema mlade za industriju 21. veka", poručila je Brnabić i podsetila da će ove godine osnovnu školu završiti prva generacija koja je imala obavezne časove programiranja.

"To je prva generacija koja poznaje ključne kompjuterske jezike, i to je njihova ogromna prednost nad vršnjacima u regionu, ali i bogatstvo koje ima Srbija", rekla je Brnabić.

Podsetila je da od 1. septembra osnovci dobijaju još jedan predmet, "Osnovi veštačke inteligencije", kao i da su u našoj zemlji od 2015. osnovana tri nova naučna instituta.

Ružić je najavio da će, osim Prve beogradske gimnazije, "pametne" IT kabinete uskoro imati još 30 škola širom Srbije, i dodao da je portal mojasrednjaskola.gov.rs mesto gde su objedinjene sve informacije o upisu.

Naglasio je da roditelji već od danas mogu da iskoriste mogućnosti tog portala, pošto je za sada moguć upis u tri specijalizovane škole i 52 specijalizovna odeljenja, koliko ih i ima u zemlji.

"Upis dece u srednje škole ume da bude 'šok' za porodicu, pa smo zato prebacili 'administrativni fokus', pa su na portalu dostupne sve usluge, od prijava, lista želja, žalbi i samog upisa", rekao je Ružić.

Foto: Služba za saradnju sa medijima Vlade Srbije