Poštovati volju građana

|   Info
Šefica diplomatije Evropske unije Federika Mogerini i komesar za pregovore o proširenju i susedskoj politici Johanes Han u zajedničkoj izjavi povodom referenduma u Makedoniji istakli su da je to istorijska prilika, ne samo za pomirenje u regionu, već i za odlučno napredovanje zemlje na putu ka Evropskoj uniji.
Foto: Fonet

 

Izvor: FoNet, Radio Slobodna Evropa

"Građani Bivše Jugoslovenske Republike Makedonije su imali priliku da glasaju za budućnost svoje zemlje. Na mirnom i demokratskom glasanju, velika većina onih koji su iskoristili pravo glasa rekli su 'da' Prespanskom sporazumu o pitanju imena i njihovom evropskom putu. Parlament će biti pozvan da preduzme sledeće korake za sprovođenje sporazuma donošenjem odluke o usvajanju ustavnih promena", naveli su Mogerini i Han.

Oni su istakli da je sada na svim političkim i institucionalnim akterima da deluju u okviru svojih ustavnih odgovornosti i van stranačkih političkih linija.

Mogerini i Han su dodali da će Evropska unija nastaviti u potpunosti da podržava i prati zemlju, njene institucije i sve njene građane.

Makedonija je u nedelju održala referendum u sklopu dogovora sa Grčkom o promeni imena u Republika Severna Makedonija, što je uslov da Atina odustane od blokiranja Skoplja u pregovorima o učlanjenju u Evropsku uniju i NATO.

Većina birača izašlih birača, oko 91,2 odsto, odobrila je promenu imena, ali je odziv bio daleko niža od potrebnih 50 odsto.

Protiv je bilo 5,86 odsto, a odziv je bio 36,11 odsto, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Komentari (0)

Ne postoji komentar!

Napišite komentar