Potencijalna opasnost od malih boginja iz Makedonije

|   Info
Iako je u Srbiji u prošloj i početkom ove godine obuhvat vakcinisanih MMR vakcinom viši od 80 odsto, postoji potencijalna opasnost od malih boginja i epidemije u susednoj Makedoniji, izjavio je za TV KCN prof. dr Branislav Tiodorović, epidemiolog. Podsetimo, Severnomakedonska komisija za infektivne bolesti proglasila je epidemiju malih boginja na teritoriji te zemlje, gde je od početka godine registrovan 961 slučaj.
Foto: televizija Kopernikus

 

Vest da je u Makedoniji proglašena epidemija malih boginja ponovo je tu zaraznu bolest dovela u cetar pažnje javnosti. Epidemiolog Branislav Tiodorović smatra da postoji potencijalna opasnost od epidemije malih boginja, posebno na jugu Srbije. Te opštine  komuniciraju sa Makedonijom, odnosno sa KiM, a to, kako kaže, povećava mogućnost prenošenja bolesti.
 - To znači da treba obratiti pažnju na decu uzrasta koji pripada obuhvatu vakcinacije, dakle do pet godina, ali i na nevakcinisana lica, izjavio je Tiodorović.
On kaže da je područje južne Srbije i u prethodnom periodu bilo dosta problematično po pitanju obuhvata vakcinacije, a kao posledica  povremeno su se javljale manje ili veće epidemije.
 - Zato treba biti oprezan i u ovom slučaju, istakao je Tiodorović.
Po njegovim rečima dileme nema, država, ali i struka, spremni su da preduzmu sve neophodne mere u borbi protiv morbila.
- Niš, ali i ostali gradovi u tom regionu, spremni su da pomognu da se obavi vakcinacija na najbolji mogući način. Osim toga, važno je da se po pitanju zaraznih bolesti prati situacija u svim susednim zemljama, rekao je Tiodorović.
U Makedoniji je do sada epidemiju proglasilo šest zdravstvenih centara, a više od 60 odsto slučajeva zabeleženo je van teriotorije Skoplja.
I Svetska zdravstvena organizacija saopštila je da se broj obolelih od malih boginja širom sveta u prva tri meseca 2019. učetvorostručio se u odnosu na isti period prošle godine.

 

 

Komentari (0)

Ne postoji komentar!

Napišite komentar