Predsednik Vlade Gabona u zvaničnoj poseti Srbiji

|   Info
Premijer Srbije Miloš Vučević priredio je danas ispred Palate Srbija svečani doček predsedniku Vlade Gabona Rejmondu Ndonga Simu, koji boravi u zvaničnoj poseti Srbiji.
Foto: FoNet/Zoran Mrđa

 

Izvor: FoNet

Predsednik Vlade Gabona Rejmond Ndong Sima izjavio je danas da njegova zemlja, koja je "otpriznala" nezavisnost Kosova, ostaje na svojoj poziciji, uključujući i to da neće glasati za Rezoluciju o genocidu u Srebrenici u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija.

Posle sastanka sa premijerom Srbije Milošem Vuččevićem i delegacija dve zemlje, Ndong Sima je rekao na konferenciji za novinare da Gabon poštuje Srbiju i sve što ona radi, kao i da očekuje isto i sa druge strane - "logiku međusobnog poštovanja".

Vučević je istakao da Gabon u potpunosti priznaje teritorijalnu celovitost i integritet Srbije, i da ga je Sima obavestio da njegova država neće glasati za rezoluciju UN o Srebrenici, na čemu im je Srbija neizmerno zahvalna, jer je to "od neprocenjivog značaja".

Prema njegovim rečima, razgovarano je i o obrazovanju kako bi studenti iz te zemlje dolazili da se obrazuju u Beogradu, o poljoprivredi, jer je Srbija spremna da podeli svoje iskustvo i znanje u toj oblasti, o infrastrukturnim projektima, jer su firme iz Srbije tamo ostale "na dobrom glasu", kao i o farmaceutskoj industriji i izgradnji objekata u zdravstvu.

Sima je istakao da se u njegovoj zemlji poštuje ono što su u prošlosti - 1970-ih godina, radile firme iz Srbije, posebno na izgradnji puteva, koji su još uvek u odličnom stanju.

Ovde smo da se približimo ljudima koji poseduju istu stručnost, posebno u domenu poljoprivrede. Nama nedostaje radna snaga, moramo da se mehanizujemo i bavimo prehrambenom industrijom, ona je kod nas deficitarna, ukazao je Sima.

Kako je dodao, Gabon je rudarska zemlja, a protekla kovid pandemija je pokazala da država koja se u prehrani oslanja na druge biće pogođena. Zato Gabon računa na kupovinu semena iz Srbije, ali i traktora, pa će zato narednih dana otići da vide pogone u kojima se proizvode.

Želimo da poboljšamo saradnju, da razmišljamo o pobedničkom partnerstvu. U narednim danima i nedeljama konkretizovaćemo dogovore, naglasio je Sima.

Srbija i Gabon potpisali su Sporazum o saradnji u oblasti odbrane, a Sima je ukazao da ta država ima 850 kilometara obale, gde postoji mnogo pirata koji prave pošast, što ima velike posledice na troškove pomorskog saobraćaja, ali i da je u unutrašnjosti 80 odsto pod šumama, gde postoji rizik od infiltracije tih grupa, pa zato iskustvo Srbije u zaštiti granice može da pomogne.

 

Komentari (0)

Ne postoji komentar!

Napišite komentar