Priprema inženjera za industrju

|   Život
Farmaceutska čista soba, čiju izgradnju je omogućilo 17 kompanija, na čelu sa Hemofarmom, otvorena je danas na Tehnološko-metalurškom fakultetu u Beogradu, kao dragocena pomoć za studente, buduće farmaceutske inženjere, u primeni znanja i sticanju prakse.
Foto: FoNet

 

Izvor: FoNet

Na svečanom otvaranju rečeno je da srpskoj privredi trea sve više inženjera sa primenjivim znanjem i veštinama, kako bi brzo mogli da počnu rad u industriji, zbog čega je ključna saradnja privrede i univerziteta.

Nismo imali kadrove koji nisu potpuno odgovarali potrebama tržišta, imali smo problem i tako je počeo ovaj projekat, izjavio je generalni direktor kompanije Hemofarm i potpredsednik Štada grupe Ronald Zeliger.

Foto: FoNet

Prema njegovim rečima, Čista soba je jedan, najopipljiviji rezultat, a važnije je što su studenti sada dobili mnogo lakši pristup kompaniji i praksi.

"Pošto ostvarujemo veliki rast, treba nam mnogo novih radnika i uvek tražimo kvalifikovane ljude. Potrebni su nam najbolji među vama", poručio je Zeliger.

Ministar prosvete i nauke Mladen Šarčević predočio je da su protekle nedelje urađene izmene Zakona o visokom obrazovanju u kojim je jasno precizirano da se mora imati savet poslodavaca.

Savet poslodavaca je telo koje je ovde profunkcionisalo, na ovom fakultetu i ovde se vidi da je ono što školujemo bitno privredi i da se radi zajednički, ukazao je on.

On je dodao da se, posle zakona o srednjem dualnom obrazovanju, priprema i zakon o dualnom visokom obrazovanju, koji bi trebalo da bude upućen u Skupštinu u februaru 2019.

Istraživali smo tržište, osluškivali potrebe kompanija i mnoge oblasti će biti uključene u samom početku njegove primene, zaključio je ministar.

Dekan Tehnološko-metalurškog fakulteta (TMF) Petar Uskoković je istakao da je cilj da TMF bude veliki i zadrži stručne kadrove, u saradnji sa institutima, srodnim fakultetima i kompanijama.

Prema njegovim rečima, Farmaceutska soba je veliki motiv i za buduće inženjere i za fakultet koji tako ulazi u primenjena istraživanja.

Tehnološko-metalurški fakultet TMF u Beogradu, je na drugom mestu u doprinosu rangiranju Beogradskog univerziteta na Šangajskoj listi.

Diplomirani inženjer tehnologije Mima Milošević izjavila je FoNetu da posle sticanja znanja na fakultetu, najvažnije je da nauče kako to što su naučili funkcionišu u praksi, pošto je teorija teško zamisliva u stvarnosti.

Nama je ova Čista soba omogućila da vidimo inženjerski problem i njegovo rešenje na praktičnom primeru, što je na svetskom nivou, što nam je omogućila i praksa u Hemofarmu, rekla je ona.

Studentkinja 5. godine farmaceutskog inženjerstva na TMF Sanja Đorđević naglasila je da joj stečena praksa u proizvodnji tableta u Hemofarmu znači i za dalje studije i za buduće zaposlenje.

Foto: FoNet

Komentari (0)

Ne postoji komentar!

Napišite komentar