Priština traži alibi

|   Info
Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je da Priština stalno traži alibi za neispunjavanje potpisanih sporazuma i ocenio da Kosovo ne želi da uđe u Interpol zbog borbe protiv kriminala, već da bi se pokazalo i dokazalo kao država.
Foto: televizija Kopernikus

 

Izvor: FoNet, RTS

Dačić je, u emisiji Upitnik na RTS, rekao da je inicijativa za transformaciju Kosovskih bezbednosnih snaga pokušaj nekih zapadnih zemalja da zadovolje prištinske vlasti, ali da dok je na snazi Rezolucija 1244 nema nikakve vojske Kosova.

On je istakao da su SAD prošli put bile žestoke u reakciji, a "sada su ih malo pustili zbog unutrašnje političke scene".

Dačić kaže da se, otkako je potpisan Briselski sporazum, stalno traži alibi da se on ne ispunjava.

"I to je ono što iritira. Dokle će više Albanci da budu tolerisani kao neko ko ne ispunjava ono što potpiše i kao oni koji izazivaju nestabilnost u regionu", rekao je on.

Govoreći o inicijativi da Kosovo uđe u Interpol, Dačić je rekao da je to suluda situacija zato što Kosovo sarađuje sa Interpolom preko Unmika.

"Kosovo neće u Interpol da bi sarađivalo u borbi protiv kriminala i terorizma. Kosovo hoće u Interpol da bi se pokazalo i dokazalo kao država. Zato i neće ući u Interpol", naveo je Dačić.

Gvoreći o zahtevu za povlačenje Unmika, Dačić je upitao "šta će visoki predstavnik u BiH 25 godina posle rata", a na Kosovu, kažu treba da ode.

Taj zahtev, smatra on, ne dolazi iz SAD nego iz Prištine.

"Velika je razlika kad govori neko iz Prištine i kada govori Niki Hejli. Ali mogu da govore koliko hoće", rekao je Dačić uz konstataciju da je Savet bezbednosti UN kolektivno telo i da, dok su Rusija i Kina u SB, to nikad neće proći.

Kada je reč o rešenju kosovskog pitanja, Dačić kaže da se dva predloga čuju u javnosti.

Jedan da Kosovo treba da bude nezavisna država i da Beograd treba da prizna Kosovo "ovako kako su oni sebe definisali kao državu", i drugi predlog, na osnovu Ustava Srbije, da je Kosovo autonomna pokrajina u sastavu Srbije.

"Ovo drugo neće Albanci, ovo prvo nećemo mi. Da li je moguće da to ostane zamrznuti konflikt? U slučaju Kipra su se složili da to ostane zamrznuti konflikt. Kipar je primljen u EU. U slučaju Srbije, Srbija neće moći da ide dalje sa zamrnutim oknfliktom ukoliko zaista želi da ide putem evropskih integracija", rekao je Dačić.

On je istakao i da nije evrofanatik i da govori o nacionalnim i državnim interesima Srbije.

"Šta je naš nacionalni i državni interes? Možemo li šta da dobijemo u ovom trenutku", rekao je Dačić i dodao da je prvo potrebno prihvatiti da se razgovara o ideji razgraničenja, pa tek onda o modalitetima.

Poručio je da treba tražiti predlog koji će prihvatiti i Srbi i Albanci.

"Inače postoji veliki rizik da ne dobijemo ništa. Da dođe do blickriga na severu i da se nakon toga Srbija stavi u poziciju da mora da interveniše ili da ne interveniše. Ako interveniše to je već sukob sa Kforom, odnosno NATO, a na to reakcija Srbije može biti da pozove Rusiju da pomogne. E pa znate šta, daleko odosmo u celom tom scenariju", rekao je Dačić.

Zato je, kako je istakao, bolje da se ne priča o vojsci jer on ne može da prihvati da će se to pitanje rešavati na bojnom polju i veruje da je vreme za to prošlo.

Komentari (0)

Ne postoji komentar!

Napišite komentar