Putin o klin, Netanijahu u ploču: Sirija ili utakmica?

|   Info
Ruski predsednik "pokopao" je izraelskog premijera Benjamina Netanijahua koji je rekao da u Moskvu dolazi da priča o Siriji; Putin kaže da će gledati utrakmicu.
Foto: Fonet

Izvor: Beta

Kako su preneli ruski mediji, predsednik Vladimir Putin kazao je da je Netanijahua pozvao u privatnu posetu na polufinalni meč na Svetskom prvenstvu u fudbalu koji se odigrao sinoć između Engleske i Hrvatske. Netanijahu je, međutim, kazao da sastanak s Putinom ima za cilj diskusiju o naporima Irana da se vojno učvrsti u Siriji.

"Vrlo sam sretan da vas vidim u Moskvi, ovog puta za vreme privatne posete Svetskom prvenstvu FIFA", rekao je Putin Netanjahuu na početku sastanka, kako je navedeno saopštenju Kremlja. "Uprkos tome to nam ne uskraćuje zadovoljstvo da se sastanemo i diskutujemo o aktuelnim pitanjima", dodao je ruski lider.

Putin je potom dao neke uopštene izjave o bilateralnim odnosima za koje je rekao da se "razvijaju prilično pozitivno", ali nije pominjao ni Iran, ni Siriju, preneli su izraelski mediji.

Netanjahu je čestitao Putnu na "vrlo uspešnom Svetskom prvenstvu“, čiji je Rusija domaćin i zahvalio se na pozivu da gleda utakmicu. Potom se brzo osvrnuo na ono za šta je tvrdio da je bila svrha putovanja u Moskvu.

"Svaka poseta kao ova je mogućnost za nas da radimo zajedno da pokušamo da stabilizujmo situaciju u našem regionu, povećamo bezbednost i povećamo stabilnost", rekao je Netanjahu, navodeći Siriju i Iran kao glavne izraelske brige i ocenivši da je saradnja Izraela i Rusije glavna komponenta u sprečavanju pogoršanje te i drugih situacija.

Posle sastanka Netanjahu je kratko razgovarao s novinarima i otišao sa suprugom Sarom na stadion Lužniki da gleda meč Engleska–Hrvatska.

Tamo se sreo s ruskim premijerom Dmitrijem Medvedevim i hrvatskim premijerom Andrejem Plankovićem. Netanjahu je na utakmicu iz Izraela poveo i dvoje dece obolele od raka.

Početkom nedelje on je istacao predstojeći sastanak s Putinom kao primer jakih radnih odnosa s Rusijom. Danas je odgvorajući na pitanja novinara porekao da je preuveličao značaj posete, ali je potvrdio da ga je Putin pozvao na utakmicu ali i da se sastanu, a da je sastanak pomeren pred planirani samit Putina sa američkim predsednikom Donaldom Trampom.

Komentari (0)

Ne postoji komentar!

Napišite komentar