Rešenje za Kosovo ide na sto SB UN?

|   Info
O kompromisnom konačnom rešenju za KiM ukoliko do njega dođu Beograd i Priština, trebalo bi da se raspravlja i u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija.

 

Izvor: Večernje novosti, B92

To saznaju “Večernje novosti" iz diplomatskih krugova.

Time bi se ova tema ponovo vratila pod okrilje svetske organizacije, iz koje je 2010. godine otrgnuta rezolucijom koju su podnele tadašnje srpske vlasti praktično je uguravši u ruke Evropske unije kao posrednika u dijalogu dveju strana, navode “Novosti”.

Ovakav redosled koraka otvara prostor da Beograd svoju stratešku poziciju gradi uz oslonac na Moskvu i Peking, a kako se očekuje, u eventualnoj diskusiji pred svetskom vladom svakako će presudnu ulogu igrati Rusija i SAD.

Ove dve sile, kako saznaju “Novosti” trebalo bi da razgovaraju o modalitetima razrešenja zamršenog kosovskog čvora, s tim što je čvrst dogovor sa Moskvom da će nam ona pružiti podršku za predlog koji budemo izneli.

Nekadašnji ambasador Milovan Božinović kaže, za "Novosti", da bi bilo politički logično, ako dođe do dogovora, da se on predstavi Savetu bezbednosti i da on u tom svetlu posmatra pojačanu ulogu Rusije u poslednje vreme u ovom procesu.

“Pred SB, međutim, može da stigne samo već usaglašen papir među članicama ovog tela, a ne predlog zbog koga bi Rusija ili SAD dizale ruku protiv. Kada bi to bila opcija prihvaćena od svih, ona bi mogla da se poveže sa Rezolucijom 1244 i da se na ovaj proces stavi tačka “, ocenjuje Božinović.

 

Komentari (0)

Ne postoji komentar!

Napišite komentar