Rusija razvija krstareću raketu dometa većeg od 4.500 km

|   Info
Nova krstareća raketa „kalibr-M“ dometa većeg od 4.500 kilometara, koja može da ponese konvencionalnu ili nuklearnu bojevu glavu težine od skoro jedne tone, trenutno se u Rusiji nalazi u fazi razvoja za potrebe ruske Vojne mornarice, otkrio je za Tas izvor ove agencije u ruskom vojnoindustrijskom kompleksu.

Najnovija krstareća raketa velike preciznosti koja se ispaljuje sa broda 'kalibr-M', maksimalnog dometa većeg od 4.500 km razvija se za rusku Vojnu mornaricu. Stvaranje rakete je u fazi naučnog istraživanja i finansira ga Ministarstvo odbrane“, rekao je izvor.

Prema njegovim rečima, razvoj ove rakete uključen je u državni program naoružavanja do 2027. godine i dodao da „raketa mora da bude prebačena (mornaričkoj) floti pre kraja tog programa“.

Izvor ruske agencije je naveo da će se nova raketa razlikovati od postojećih raketa „Kalibr“ koje su već u upotrebi po tome što će imati veći domet i dimenzije.

„Biće mnogo veća, težina njene bojeve glave približiće se jednoj toni. 'Kalibr-M' je dizajnirana da uništava postrojenja na zemlji i biće u mogućnosti da ponese i konvencionalnu i nuklearnu bojevu glavu“, precizirao je taj izvor i dodao da će novom raketom biti opremljeni brodovi počevši od veličine fregate, kao i nuklearne podmornice.

Tas navodi da maksimalni domet do kojeg može da se ispali aktuelna raketa „3M-14“ sistema „Kalibr“, koja leti brzinom manjom od brzine zvuka, sada iznosi oko 2.000 kilometara.

Izvor :RTS

Komentari (0)

Ne postoji komentar!

Napišite komentar