Selaković: Ključna reč u vremenima izazova je "solidarnost"

|   Info
Ministar spoljnih poslova Nikola Selaković ocenio je danas da se pandemija može pobediti samo zajedničkim snagama, a kao ključnu reč u vremenima izazova istakao je solidarnost, navodeći da je Srbija vakcinisala veliki broj stranih državljana i da solidarnost ne mora biti isključivo privilegija bogatih, saopštilo je Ministarstvo.
Beograd. Foto: FoNet/MSP

Izvor: FoNet

Selaković je, učestvujući u video-debati na Jadransko-jonskom savetu Jadransko jonske inicijative i Ministarskom sastanku Strategije EU za Jadransko- jonski region, poručio da je neophodno sve dostupne resurse te inicijative direktnije uključiti u pronalaženje zajedničkih odgovora na izazove pandemije virusa korona.

"Privržena principima solidarnosti, Srbija je vakcinisala veliki broj stranih državljana, pre svega iz regiona. Jedan broj doza vakcina donirali smo susednim državama, kao i sekretarijatima regionalnih inicijativa u kojima Srbija učestvuje. Srbija je želela da na taj način, iako nije jedna od ekonomski najsnažnijih zemalja ove inicijative, pokaže da solidarnost ne mora biti isključivo privilegija bogatih“, rekao je Selaković.

On je istakao da je Srbija u proces imunizacije građana protiv kovida-19 ušla krajem prošle godine i da je jedna od zemalja koja se na najefikasniji način suočila i sa epidemijom i sa procesom vakcinacije.

Selaković je izrazio zadovoljstvo činjenicom što „Izolska deklaracija“ prepoznaje važnost zajedničkog evropskog odgovora na pandemiju i potrebu revizije delovanja, posebno u okviru Strategije EU za Jadransko-jonski region, kao i zbog potvrde evropske perspektive Zapadnog Balkana u toj deklaraciji.

„Nedvosmislena je posvećenost Srbije izgradnji dalje evropske perspektive i jačanju regionalne saradnje“, rekao je Selaković i dodao da Srbija posebnu pažnju posvećuje „Zelenoj i digitalnoj tranziciji“ u skladu sa „Evropskim zelenim sporazumom“, uz podršku iz relevantnih programskih fondova EU.

Sastanak je održan u video formatu, u okviru predsedavanja Slovenije ovoj inicijativi, navedeno je u saopštenju.

 

Beograd. Foto: FoNet/MSP