“Škola – mesto na kojem podržavamo mlade za zdrav životni stil”

|   Info
Iz godine u godinu raste broj mališana koji imaju višak kilograma. U Srbiji svako peto dete je gojazno. Kad izbor brze hrane postane svakodnevna navika, deca postaju sve gojaznija, ali i u sve većem riziku od dobijanja dijabetesa i drugih autoimunih bolesti.
Foto: televizija Kopernikus

 

Kako bi se podigla svest o vaznosti fizičke aktivnosti I pravilne ishrane u okviru projekta “Škola – mesto na kojem podržavamo mlade za zdrav životni stil”, srednjoškolcima u Nišu biće omogućeno da u narednih mesec dana nauče nešto više o pravilnoj ishrani I zdravim navikama.

Ljudi vrlo često počinju da vode računa o zdravlju tek onda kada se razbole, a tada obično bude kasno. Doktor Saša Plećević poznatiji kao doktoor Feel Good u okviru ovog projekta kroz seminare I edukacije o važnosti pravilne ishrane u narednih mesec dana obilaziće škole i učiti decu o tome.

Cilj ovog projekta je povećanje razvoja dece u školama ali I zdrav život, kaže koordinator na projektu “Škola- mesto na kojem podržavamo mlade za zdrav životni stil”.

Za većinu dece preterana težina posledica je sa jedne strane usvojenih nezdravih navika kada je u pitanju ishrana kod dece (previše unetih kalorija) i premalo fizičke aktivnosti sa druge strane. Kako se navike u ishrani kod dece uspostvljaju u ranom detinjstvu, stručnjaci kažu da napori za sprečavanje gojaznosti treba bi da počnu u ranom dečijem uzrastu.