Skupština o amandmanima na zakone iz oblasti medicine

|   Info
Skupština nastavila raspravu o amandmanima na Predlog zakona o ljudskim tkivima i ćelijama, a na dnevnom redu je i Predlog zakona o presađivanju organa.
foto: Fonet

 

Izvor: Tanjug

Ključna novina tog zakona je da svaki građanin može da bude davalac organa, ako se tome ne usprotivi tokom života, ili ukoliko se tome ne usprotive članovi njegove porodice.

Poslanici vladajuće većine objašnjavaju da će se na ovaj način povećati donacija organa, kao i povećanje broja uspešno obavljenih presađivanja organa, uz smanjenje liste čekanja.

Opozicija nema jedinstven stav po tom pitanju. Demokrate kažu da će zakon podržati, dok radikali ukazuju da se Predlogom zakona o presadjivanju organa krše ljudska prava.

Na predložene zakone o presađivanju organa i ljudskim tkivima i ćelijama, kao i na izmene Zakona o psihoaktivnim supstancama podneto je oko 800 amandmana.

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar rekao je ranije da Predlog zakona o presađivanju ljudskih organa pruža mogućnost svakom punoletnom građaninu Srbije da zabrani, u pisanom ili usmenom obliku, darivanje svojih organa kao i mogućnost porodici da to učini ukoliko se umrli član o tome nije izjasnio.

Jedna od novina tog predloženog zakona, prema Lončarevim rečima, jeste pojednostavljenje postupka davanja pristanka za presađivanje organa, uz izbegavanje nepotrebnih finansijskih troškova vođenja registra, odnosno uvodi se zabrana o darivanju ljudskih organa davaoca.

On je naveo da je bilo potrebno da se ta oblast sistemski potpuno uredi, odnosno da se utvrde uslovi o postizanju standarda kvaliteta i bezbednosti ljudskih organa za presađivanje i uslova rada i načina organizacije zdravstvenog sistema, kako bi se postigla visoka zaštita ljudskog zdravlja.

Kaže i da zakon donosi precizno definisanje zdravstvenih institucija i ustanova za obavljanje poslova presađivanja, odnosno uzimanja organa i bolnica za darivanje organa.

Lončar je rekao i da će se doneti nacionalni program presađivanja organa jedinstven na teritoriji Srbije, sa jasnim procedurama I postupcima, uz jedinstven informacioni sistem, a da nadzor nad sprovođenjem zakona ostati u nadležnosti Uprave za biomedicinu.

Kada je reč o Predlogu zakona o ljudskim ćelijama i tkivu, Lončar je rekao da donosi pojednostavljene procedure izdavanja dozvole zdravstvenim ustanovama za obavljanje poslova iz oblasti ljudskih ćelija i tkiva, kao i jedinstveni infortmacioni sistem.

Komentari (0)

Ne postoji komentar!

Napišite komentar