Skupština rešila da stane na put "preletačima"?

|   Info
Potpredsednik Skupštine Republike Srbije, Vladimir Marinković, kaže da podržava inicijativu predsednice Skupštine Maje Gojković, da se stane na put „preletačima“. Marinković smatra da bi ove promene doprinele efikasnosti i efektivnosti rada Narodne Skupštine. Ukoliko promene zažive onaj ko odluči da promeni stranku, nakon izbora neće moći da ode u drugi klub, već će jedino moći da bude samostalni tribun.
Foto: Televizija Kopernikus

Kako sprečiti da oni koji nisu učestvovali na izborima, kasnije zahvaljujući tzv. preletačima, dobiju predstavnike u poslaničkim klupama i kako stati na put praksi da predstavnici koje je narod birao zato što zastupaju jedan program, kasnije pređu na stranu koja na primer zastupa potpuno drugi program? Rešenje izgleda ima predsednica Skupštine Srbije, Maja Gojković, a u tome ima i podršku svojih kolega. Potpredsednik Narodne Skupštine Republike Srbije, Vladimir Marinković, kaže da se teži stvaranju najpoštenijeg mogućeg ambijenta i tome da oni koji su osvojili glasove građana na određenoj političkoj platformi, ideologiji i programu ne uđu u Narodnu Skupštinu u jednom modelu, a da kasnije zastupaju sasvim druguačiju politiku.

 

Pitanje „preletača“ moglo bi da se reši izmenama u Pravilniku Skupštine Srbije, koji je donet pre osam godina. Takvih primera prelazaka iz kluba u klub EU nema u svojoj praksi, pa, po ugledu na zapadne zemlje ni Srbija ne bi trebalo da ima poteškoća da reši ovo pitanje. Međutim, Marinković kaže da je moguće da bude i prepreka.

 

Nakon što je Skuština morala da pomogne da se naša zemlja ekonomski konsoliduje, da se smanji javni dug, da se napravi bolji poslovni ambijent, na red su došle i procedure i Poslovnik Narodne Skupštine, koji su do sada bili pomalo skrajnuti, kaže Marinković i dodaje da očekuje da da će Maja Gojković u najkraćem mogućem roku sa svojim timom doći do najboljih predloga i rešenja koja bi mogla da budu deo konsenzusa između svih političkih partija.

 

 

Komentari (0)

Ne postoji komentar!

Napišite komentar